Chleb pieczony na zakwasie, na mące orkiszowej o słodkim wyczuwalnym smaku syropu klonowego. Włączam ekspres, spieniam mleko, przygotowuję twarożek, którym smaruję świeżo upieczone kromki domowego chleba orkiszowego. Na twarożek kilka plasterków świeżego pomidora, ogórka, rzodkiewki, a obok na patelni smażę już jajecznicę na maśle. Poranek wymarzony, celebrujmy śniadania!
SKŁADNIKI
(na jeden bochenek)
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 10 g soli
- 4 łyżki syropu klonowego
- 220 ml letniej wody
- do przygotowania keksówki: odrobina oliwy i mąki orkiszowej
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki umieścić w misce, wyrobić mikserem przez 5-10 minut (hak lub końcówki wyrabiające). Gotowe ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 9×30 cm natłuszczonej oliwą i obsypanej mąką orkiszową. Wierzch oprószyć mąką. Keksówkę z ciastem nakryć folią spożywczą, pozostawić w ciepłym miejscu na 6-8 godzin, aż ciasto wyraźnie zbliży się do krawędzi keksówki (mój chleb wyrastał na lodówce, która wytwarza naturalne ciepło).
Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 40-45 minut. Pierwsze 20 minut należy piec z parą wodną. W tym celu w piekarniku oprócz formy z chlebek umieścić także blaszkę z gorącą wodą (obok lub na dole piekarnika). Po 20 minutach wyjąć i zapiekać chleb dalej.
RADY
- do przepisu używamy zakwasu aktywnego, czyli odpowiednio wcześnie dokarmionego. Jeśli w lodówce czeka na Was starter zakwasu, musicie go rozmnożyć i aktywować mniej więcej 6-12 h wcześniej w zależności od mocy i wieku ;).
- czas wyrastania chleba u każdego może się różnić. Ciasto powinno wyrosnąć i zbliżyć się do krawędzi. Wtedy jest gotowe do dalszego etapu- pieczenia.
- od razu po upieczeniu chleba pamiętajcie, by wyjąć go z keksówki i przenieść na kratkę do studzenia. Każdy chleb musi odparować. To bardzo ważne ;).
2 komentarze
[…] starter zakwasu żytniego z lodówki dokarmiłam w całości mąką pszenną chlebową i wodą w https://justynadragan.pl/2017/06/chleb-orkiszowy-z-syropem-klonowy.htmlproporcji […]
Czesc. Czy moge upiec chleb orkiszowy wedlug Twojego przepisu na chleb zytni? Z autoliza, skladaniem etc? Czy moka orkiszowa tego nie potrzebuje?