26,1K
Ciastka francuskie nadziane wiśniami podobne do tych, które kupić możemy w większych sklepach. Co do samego ciasta francuskiego, mamy dwa rozwiązania. Dla leniwych i ciągle zagonionych pozostaje kupne francuskie. Dla bardziej ambitnych polecam przygotować ciasto samemu- pisałam o tym tutaj. Ja nie ukrywam, poszłam tym razem na łatwiznę i skorzystałam z gotowca ze sklepu ;). Ciastka znakomicie sprawdzą się na rodzinny piknik!
Składniki: (na 5-6 dużych sztuk)
1 duże opakowanie ciasta francuskiego (300 g)
300 g wydrylowanych wiśni
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka
1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Wiśnie wymieszać z łyżką mąki i cukru. Ciasto francuskie odwinąć z papieru do pieczenia i podzielić na 10-12 równych prostokątów. Na połowę prostokątów nałożyć wiśnie. W pozostałych ostrym nożem zrobić nacięcia. Dziurkowane prostokąty nałożyć na te z owocami, dobrze podociskać krawędzie, by się ze sobą skleiły. Widelcem docisnąć, tworząc ładny wzorek (jak w pierogach- patrz zdjęcie poniżej).
Tak uformowane ciastka przełożyć na płaską blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wysmarować je jajkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką mleka i posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 18-20 minut. Wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!
2 komentarze
wyglądają jak te z piekarni,super!
Wygladaja oblednie <3