17,6K
Jedno z moich ulubionych śniadań! Dużo owoców, jogurt naturalny i puszysty omlet na ubitych na sztywną pianę białkach. Smakuje jak najlżejszy biszkopt upieczony w piekarniku! Przygotowanie to kwestia kilku minut, a jedzenie to już sama przyjemność. Czas urozmaicić swoje śniadanie! 😉
Składniki: (na 1 porcję)
Omlet:
2 jajka, białka i żółtka osobno
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
olej kokosowy do smażenia
jogurt naturalny do podania
owoce do dekoracji, np. truskawki, banan, brzoskwinia, wiśnie itp.
Przygotowanie:
Omlet: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier (często pomijam), a następnie dodać żółtka. Na koniec wlać jogurt naturalny oraz wsypać przesianą mąkę. Całość zmiksować do połączenia składników.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego przelać masę jajeczną i przechylając patelnię rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut z obu stron.
Omlet podawać od razu z jogurtem naturalnym i owocami. Ja posypałam dodatkowo sezamem. Smacznego!
3 komentarze
Omlet wyglada oblednie 😀
wygląda jak ciasto 😀 mega !
Pyszny🤗