7,K
W taką pogodę unikamy raczej włączania piekarnika. Szukamy takich deserów, ciast i łakoci, które nie wymagają pieczenia. Mój słodki pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione.
Składniki: (na blaszkę ok. 24×24 cm)
Spód:
ok. 130 g kakaowych herbatników
Pomarańczowy budyń:
800 ml soku pomarańczowego
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (2×40 g)
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g)
Pianka śmietankowo-pomarańczowa:
1 op. pomarańczowej galaretki
300 ml gorącej wody
500 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
ok. 130 g kakaowych herbatników
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
2 pomarańcze
Przygotowanie:
Spód: Kwadratową blaszkę o wymiarach około 24×24 cm (mniejsza niż tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy umieścić kakaowe herbatniki.
Pomarańczowy budyń: 600 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem. W reszcie dokładnie rozpuścić budynie i mąkę, by nie utworzyły się grudki. Mieszankę wlać do gotującego się soku z cukrem. Cały czas mieszając gotować do zagotowania oraz zgęstnienia masy i otrzymania pomarańczowego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch (można przykryć budyń folią spożywczą). Przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń wylać na herbatniki w blaszce, równomiernie rozprowadzić i wyrównać powierzchnie szpatułką. Od razu przykryć drugą warstwą kakaowych herbatników. Schłodzić w lodówce.
Pianka śmietankowo-pomarańczowa: Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, po czym wstawić na chwilkę do lodówki (nie za długo, by nie stężała!). Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy. Na koniec do śmietany strumyczkiem wlewać zimną galaretkę, nieustannie miksując. Śmietankowo-pomarańczową piankę, która dosyć szybko zacznie tężeć, wstawić do lodówki. Co kilka minutek spoglądać, a gdy zacznie gęstnieć i się ścinać od razu ją wyjąć i wyłożyć na warstwę herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce co całkowitego stężenia pianki.
Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Tężejącą wylać na śmietankowo- pomarańczową piankę. Na wierzch ciasta poukładać kawałki obranych ze skórek i błonek pomarańczy- 1 kawałek ciasta ma na wierzchu 1 kawałek pomarańczy :). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, aż wszystkie warstwy dokładnie stężeją. Smacznego!
8 komentarzy
Jaki staranny, piekny:)
Ciekawy przepis!
Ostatnio zamówiłem podobne ciasto przez internet, ale Twoje wygląda o niebo lepiej 🙂
W sumie, to miałem kupon na 15zł, więc szkoda było go nie wykorzystać 😀
Super przepis! 🙂
Brzmi orzeźwiająco 🙂
Pychotka!
Dziekuje za przepis, tak latem rowniez mam wylaczony piekarnik, a dokladnie staram sie go uzywac jak naj mniej 😀
Z przyjemnoscia dodalam sie do obserwatorow 😀
Jestem facetem i dodałem tą stronę do zakładek.
Moje trzecie ciasto w sumie w życiu, dzięki za przepis.
Super! 😉
Pozdrawiam!
wygląda bardzo smacznie :>
http://andziaszek.blogspot.com/