Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTACiasta bez pieczenia

Pomarańczowiec bez pieczenia

by Justyna Dragan 3 czerwca 2017
autor Justyna Dragan 3 czerwca 2017
 
W taką pogodę unikamy raczej włączania piekarnika. Szukamy takich deserów, ciast i łakoci, które nie wymagają pieczenia. Mój słodki pomarańczowiec na kakaowych herbatnikach z lekką pianką śmietankową urzeknie Was nie tylko wyglądem, ale również niebiańskim smakiem! Orzeźwiające, cytrusowe ciasto i to w dodatku na zimno, co przy takim upale jest niezastąpione.  
 
 
 Składniki: (na blaszkę ok. 24×24 cm)
 
 Spód:
ok. 130 g kakaowych herbatników
 
Pomarańczowy budyń:
800 ml soku pomarańczowego
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (2×40 g)
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej, przesianej (20 g)
Pianka śmietankowo-pomarańczowa:
1 op. pomarańczowej galaretki
300 ml gorącej wody
500 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
4 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
ok. 130 g kakaowych herbatników
1 galaretka pomarańczowa
400 ml gorącej wody
2 pomarańcze
Przygotowanie:
Spód: Kwadratową blaszkę o wymiarach około 24×24 cm (mniejsza niż tradycyjna prostokątna) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie formy umieścić kakaowe herbatniki.
Pomarańczowy budyń: 600 ml soku pomarańczowego zagotować z cukrem. W reszcie dokładnie rozpuścić budynie i mąkę, by nie utworzyły się grudki. Mieszankę wlać do gotującego się soku z cukrem. Cały czas mieszając gotować do zagotowania oraz zgęstnienia masy i otrzymania pomarańczowego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch (można przykryć budyń folią spożywczą). Przestudzony, ale jeszcze ciepły budyń wylać na herbatniki w blaszce, równomiernie rozprowadzić i wyrównać powierzchnie szpatułką. Od razu przykryć drugą warstwą kakaowych herbatników. Schłodzić w lodówce.
 
 
Pianka śmietankowo-pomarańczowa: Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, po czym wstawić na chwilkę do lodówki (nie za długo, by nie stężała!). Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i otartą skórkę z pomarańczy. Na koniec do śmietany strumyczkiem wlewać zimną galaretkę, nieustannie miksując. Śmietankowo-pomarańczową piankę, która dosyć szybko zacznie tężeć, wstawić do lodówki. Co kilka minutek spoglądać, a gdy zacznie gęstnieć i się ścinać od razu ją wyjąć i wyłożyć na warstwę herbatników w blaszce, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce co całkowitego stężenia pianki.
 
Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce. Tężejącą wylać na śmietankowo- pomarańczową piankę. Na wierzch ciasta poukładać kawałki obranych ze skórek i błonek pomarańczy- 1 kawałek ciasta ma na wierzchu 1 kawałek pomarańczy :). Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, aż wszystkie warstwy dokładnie stężeją. Smacznego!
 
budyńgalaretkaherbatnikipomarańczaśmietana kremówka
8 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Tęczowe galaretki
następny
Chleb orkiszowy z syropem klonowym

Zobacz również

Tort bezowy z mango i kokosem

Tort bezowy Banoffee

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Limonkowy sernik z białą czekoladą

8 komentarzy

nika 3 czerwca 2017 - 18:15

Jaki staranny, piekny:)

odpowiedz
kupony pizzaportal 4 czerwca 2017 - 15:30

Ciekawy przepis!
Ostatnio zamówiłem podobne ciasto przez internet, ale Twoje wygląda o niebo lepiej 🙂
W sumie, to miałem kupon na 15zł, więc szkoda było go nie wykorzystać 😀

odpowiedz
Daria Diering-Kurdyk 4 czerwca 2017 - 19:21

Super przepis! 🙂
Brzmi orzeźwiająco 🙂
Pychotka!

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 5 czerwca 2017 - 21:22

Dziekuje za przepis, tak latem rowniez mam wylaczony piekarnik, a dokladnie staram sie go uzywac jak naj mniej 😀

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 5 czerwca 2017 - 21:24

Z przyjemnoscia dodalam sie do obserwatorow 😀

odpowiedz
Anonimowy 5 czerwca 2017 - 22:03

Jestem facetem i dodałem tą stronę do zakładek.
Moje trzecie ciasto w sumie w życiu, dzięki za przepis.

odpowiedz
Justyna Dragan 6 czerwca 2017 - 09:33

Super! 😉
Pozdrawiam!

odpowiedz
Angelika Kmiecik 6 czerwca 2017 - 13:55

wygląda bardzo smacznie :>

http://andziaszek.blogspot.com/

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Tort bezowy Banoffee

  • 2

    Kardamonki

  • 3

    Torcik brownie malinowy

  • 4

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 5

    Tort bezowy Dacquoise

  • 6

    Tarta Creme Brulee

  • 7

    Sernik z masłem orzechowym

  • 8

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 9

    Tradycyjne pączki

  • 10

    Piernik staropolski

  • 11

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 12

    Fit kopytka twarogowo-kukurydziane

  • 13

    Perfekcyjne bezy-PORADY

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Lemon Curd- przepis podstawowy
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Martyna o Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami
  • Ania o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Agata o Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwiel Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwielbiam chodzić w lecie na targ, gdzie królują polskie świeże owoce 🥰🥰 Nie pogardzę słodką truskawką, kwaskowatą porzeczką czy też soczystą maliną 😋 Już rozmyślam o kolorowych wypiekach 😍 Zdjęcie dla rozchmurzenia tych mało pogodnych dni ❤️ #foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt#fruits
Na Dzień Mamy 😎 Może na Dzień Dziecka! Wiem, Na Dzień Mamy 😎
Może na Dzień Dziecka!
Wiem, że do tych dni jeszcze trochę czasu, ale warto ZAPISAĆ ten post i wrócić do niego w odpowiednim czasie 😎😁 Te bezy cieszą oko!!! ❤️❤️❤️ Przepis poniżej ❤️

Składniki: (na 12 sztuk)

Bezy:
170 g białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny 
odrobina zielonego barwnika w żelu

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
20 g cukru pudru
kilka łyżek puree malinowego (malin zblendowanych i przetartych przez sito)
odrobina czerwonego/różowego barwnika

Do dekoracji:
pestki granatu
pistacje, posiekane
liofilizowane truskawki, pokruszone 

Przygotowanie:

Uwaga! Przygotowujemy podobnie jak w przepisie na blogu na „Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami” (link w BIO ‼️‼️). Różnice: 

➡️ Rękaw cukierniczy przez który szprycowałam bezy, najpierw od środka wysmarowałam w trzech miejscach zielonym barwnikiem (polecam robić to wykałaczką) i dopiero wtedy napełniłam worek pianą z białek. Dzięki temu wyszprycowane bezy nabrały zielonkawego odcieniu w niektórych miejscach. Spytacie, jaką tylkę cukierniczą użyłam 😉 ➡️ duża otwarta gwiazda :). Jeśli macie barwnik w proszku, wystarczy dodać do niego kilka kropel wody, by upłynnić konsystencje ☺️.

➡️ Bezy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i od razu obniżyłam do 100 st.C. Piekłam przez 2 godziny z funkcją termoobieg. Po tym czasie pozostawiłam na całą noc w uchylonym piekarniku.

➡️ Puree malinowe należy dodać tylko do połowy kremu. By dodatkowo podbić kolor, można dodać ociupinkę czerwonego lub różowego barwnika. Puree przygotujecie blendując i przecierając maliny przez sito. Ile go dodać? Kilka łyżek. Tak, by nie rozrzedzić za mocno kremu.

➡️ Kremy (biały i różowy) przełożyłam do rękawa cukierniczego (ponownie z tylką w kształcie dużej otwartej gniazdy) tak, by po jednej stronie worka był krem biały, a po drugiej- krem różowy. Szprycując kremy się łączą, a kolory pięknie i subtelnie przechodzą przez siebie.

Smaaacznego❤️❤️

#foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynk Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynkę ! 😬😂 A to naprawdę prostaaa sprawa ❤️ Nic wymyślnego, skupienie uwagi przede wszystkim na ładnym wykończeniu 😊 Chętni na przepisior? 😁 #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbl To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbliższy tydzień mało satysfakcjonujące 😬 ☔️☔️ Gdy za oknem szaro buro, postarajmy się pokolorować nieco w naszych kuchniach 😎 Tarta Creme Brulee ozdobiona świeżymi owocami to dobry pomysł. Też tak sądzisz?😁 Link w bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#cremebrulee @foodfluffer @hautescuisines
Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojony Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojonych 😉 Odetchnij ➡️ trzy głębokie wdechy ➡️ jedna pozytywna myśl ➡️ i przeżyj ten wtorek tak, jak chcesz! 😎🙌 Dzień dobry!!! #minimalism  #food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#justynadragan#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#recipe
Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie żałujcie sobie tabliczki mlecznej, gorzkiej, z orzechami, Oreo czy tam karmelowej. Czekolada do kawy, ciasta, deseru, naleśników... do wszystkiego 😬😅 Ahhh jaki to jest wdzięczny produkt 🍫🍫🍫 Na zdjęciu meeega czekoladowe babeczki z kremem Toffifee. Link do przepisu przypominam w bio @justyna_dragan ❤️ Pięknego dnia dla Was 😘 #justynadragan#cupcakes#toffifee#foodie#delicious#cookies#ciasto#tort#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#peach @thebakefeed #thebakefeed @thefeedfeed #feedfeed
Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niec Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niech to będzie trafna przypominajka o ŚNIADANIU 😉 A Pomysłów na śniadanie szukaj na: ➡️ www.justynadragan.pl  i w Cytrynce 🍋🍋📚📚 Dobrego dnia kochani!! #justynadragan#pancakes#placuszki#heatlhyfood#sweet#foodpick#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#blueberries
Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Zróbcie sobie dobrą kawkę dzisiaj! A jak nie macie gdzie, nie macie w czym lub wolicie, gdy ktoś Wam zdobi tooo.... ➡️➡️ @slodkawa służy pomocą 😁🙌🙌 i nie tylko! Na Śląsku jest masa miejscówek, które mimo tych dziwnych i ciężkich dla gastro czasów działa na wynos ❤️🥰___ ‼️‼️‼️ Mam pomysł ! 😎 Idąc za ideą #wspieramgastro napisz nazwę swojej ULUBIONEJ KAWIARNI/PIEKARNI/RESTAURACJI ITP.(a najlepiej ją oznacz 🙌). i dopisz do niej miasto, w której się znajduje. Może dzięki Twojemu poleceniu, koleżanka z poniższego komentarza mieszkająca w pobliżu lub będąca przejazdem wpadnie do tej miejscówki ❤️ Czekam na Wasze rekomendacje !!! Zaraz wstawię w komentarzu swoją pyszną listę ze Śląska 😘#justynadragan#coffe#coffeetime#coffeelover#coffeevibesfoodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#follow#followme#recipe
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT