Wróciłam! Koniec laby, czas zabrać się za codzienne obowiązki 🙂 Nie było mnie 10 dni, a mimo to wielu z Was zaglądało na Nastoletnie, to bardzo budujące! Po krótkiej przerwie zaczynamy od wyjątkowego ciasta z lekką pianką waniliową i z mnóstwem jagód. Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”. Podaję z moimi małymi zmianami. Pamiętajcie, by składniki użyte do pianki były w temperaturze pokojowej. Mnie się troszkę zapomniało i jeśli się przyjrzycie, widać na zdjęciach, że w pewnym miejscu pianka mi nie wyszła. Następnym razem nie zapomnę 😛 Polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30×24 cm)
Ciasto:
300 g mąki pszennej tortowej
250 g zimnego masła
5 łyżek cukru pudru (lub więcej)
6 żółtek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g kakao
szczypta soli
Lekka pianka waniliowa:
6 białek w temperaturze pokojowej
180 g cukru
120 g budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
1 op. cukru waniliowego (16 g)
sok z 1/2 limonki
100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
Dodatkowo:
500 g jagód (w oryginale borówki)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki oprócz kakao umieścić w misce i szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie części w proporcji 3/4: 1/4. Do większej części dodać kakao i dokładnie zagnieść ciasto. Zarówno jasne, jak i ciemne ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny (lub dłużej).
Po tym czasie ciemną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki o wymiarach 30×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20. Wyjąć i przestudzić.
Lekka pianka waniliowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo wsypać połowę cukru, łyżka po łyżce, cały czas miksując. Następnie wlać sok wyciśnięty z limonki i zmniejszyć obroty miksera. Dodać resztę cukru, wcześniej wymieszaną z budyniem i cukrem waniliowym. Gdy składniki się połączą wyłączyć mikser, a do piany delikatnie wmieszać stopione i przestudzone masełko (najlepiej szpatułką).
Tak przygotowaną waniliową piankę wyłożyć na podpieczony spód. Wyrównać i wysypać na nią umyte i osuszone jagody. Na owoce zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta (bez kakao).
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 50-55 minut. Placek ładnie wyrośnie, a później opadnie- to normalne. Upieczony wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!
5 komentarzy
Wygląda przepysznie 😀 uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami!
Polecam wypróbować 😉
O! Takie ciasto robiła moja Babcia <3
Smaki dzieciństwa?? 😀
Wygląda mega apetycznie! 🙂