Sernik jaglany z wiśniami podany na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła orzechowego. Na górze czerwona galaretka ze świeżymi owocami. To kolejny ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia. Zapisujcie, udostępniajcie i korzystajcie! Trzymam kciuki za udane słodkości 🙂 A w wolnej chwili zerknijcie także na przepis na brownie z kaszy jaglanej!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 23 cm)
Spód:
- 150 g ciastek zbożowych, np. Belvita
- 50 g masła orzechowego
- 1 łyżka mleka
Masa serowa z kaszy jaglanej:
- 750 ml mleka + 100 ml
- 200 g kaszy jaglanej
- 100 g ksylitolu
- 300 g tłustego twarogu (z kostki lub już mielonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 g żelatyny w proszku
- 60 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 2 galaretki wiśniowe
- 700 ml gorącej wody
- 400 g wiśni
PRZYGOTOWANIE
Spód: Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać). Ciastka pokruszyć na piasek przy pomocy wałka lub w malakserze, następnie wymieszać z masłem orzechowym i mlekiem. Powinna powstać klejąca masa. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobiny mleka. Przełożyć do tortownicy, równomiernie rozsypać po dnie i dobrze podociskać zwilżoną w wodzie dłonią. Tak przygotowany ciasteczkowy spód schować do lodówki.
Masa serowa z kaszy jaglanej: Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem, by pozbyć się gorzkiego smaku. Dokładnie odsączyć i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem (750 ml), dodać także ksylitol. Od zagotowania gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie mleko. Zdjąć z palnika i zblendować na gładko z dodatkowym mlekiem (100 ml). Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje dodać ją do gorącej zmiksowanej kaszy i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Masę pozostawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.
Twaróg zmielić trzykrotnie, następnie wraz z ekstraktem z wanilii dodać do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy jaglanej. Zmiksować. Przełożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje.
W międzyczasie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, pozostawić do wystudzenia. Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować. Umieścić na jaglanym serniku, zalać tężejącą galaretką. Nadmiar galaretki można przelać do szklanki lub miseczki i zjeść ze smakiem po stężeniu ;).
Sernik jaglany z wiśniami ponownie schłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Smacznego!
RADY
- jeśli nie zależy Wam na zdrowszej wersji tego ciasta, to możecie zamienić ksylitol na cukier biały, a ciastka zbożowe na maślane herbatniki. Ilość cukru dostosujcie do własnych upodobań.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 porcja (1/12 sernika) | cały sernik | |
wartość energetyczna | 360 kcal | 4322 kcal |
białko | 13,9 g | 167 g |
tłuszcz | 10,7 g | 128,7 g |
węglowodany | 55,4 g | 665,3 g |
6 komentarzy
wygląda cudownie. Uwielbiam kaszę jaglaną, więc na pewno wypróbuję 🙂
Polecam! 😉
Czy można użyć twarogu półtłustego w kostce? Czy nie połączy się on dobrze z kaszą jaglaną?
Można użyć z kostki, ale koniecznie trzeba ser zmielić 🙂
Jaka wielkosc opakowania galaretki?
75 g 😉