11,3K
Zdrowe ciastka, bardzo popularne i łatwo dostępne w sklepach. Nie ma tu ani białej mąki, ani białego cukru. W smaku bardzo charakterystyczne, to właśnie Digestive są (jak dla mnie) najlepszymi ciasteczkami do spodu serników, ciast i innych deserów. Kruche i niezbyt słodkie, często dodatkowo oblane czekoladą. Polecam!
Składniki:
(na 15 sztuk)
(na 15 sztuk)
75 g zimnego masła
75 g mąki pszennej razowej
90 g mąki owsianej (polecam domowej roboty)
50 g cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrobić do otrzymania zwartej kuli ciasta.
Ciasto od razu rozwałkować na grubość około 4 mm (polecam pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej- ciasto nie będzie się kleić). Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciastka o średnicy 6-7 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (ciastka nie rosną). Każde ciasteczko ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-14 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić chwilkę na blaszce, aż stwardnieją. Następnie przenieść na kratkę do studzenia. Jeśli chcecie, możecie wysmarować je z jednej strony roztopioną czekoladą. Smacznego!
Ciasto od razu rozwałkować na grubość około 4 mm (polecam pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej- ciasto nie będzie się kleić). Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciastka o średnicy 6-7 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (ciastka nie rosną). Każde ciasteczko ponakłuwać widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12-14 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i pozostawić chwilkę na blaszce, aż stwardnieją. Następnie przenieść na kratkę do studzenia. Jeśli chcecie, możecie wysmarować je z jednej strony roztopioną czekoladą. Smacznego!
Inspiracja: Jamie Oliver
12 komentarzy
Uwielbiam takie ciasteczka 🙂
super! uwielbiam takie ciasteczka, a nie wiedziałam, że w ogóle da się je zrobić w domu 😉
No pewnie, że się da! 🙂 Polecam serdecznie 🤗
Ile można je przechowywać w zamkniętym słoju? ☺
Do tygodnia. W wersji z czekolada najlepiej w ciągu 2-3 dni 😉
Superowwe 😉
Super przepis! Uzylam maki pszennej graham 1850, sama zmielilam platki owsiane na make oraz dodlam po lyzce maki gryczanej oraz ryzowej (tez wlasnorecznie mielilam w mlynku do kawy ziarna brazowego ryzu i kaszy gryczanej). Maslo tez sama zrobilam! U mnie ciastka troche urosly, sa w smaku znacznie lepsze niz te ze sklepu!
Extra!! 😉
Cukier brazowy mozna zrobic samemu. Trzeba kupic melase z trzciny cukrowej, ma postac gestego syropu lub plynnego miodu. Melase mozna kupic w sklepach zielarskich lub ze zdrowa zywnoscia. Za sloiczek o wadze ok. 400 g placilam ok. 11 zl.
Bierzemy 1 lyzke stolowa melasy i mieszamy z 200 g zwyklego cukru lyzeczka lub blenderem. Gdy chcemy jasniejszy cukier, to bierzemy 3/4 lyzeczki melasy. Gotowe. Z melasy mozna zrobic tez ciasteczka. Sa na to przepisy w internecie.
Jeszcze jedna uwaga. Domowy cukier brazowy bedzie wilgotny i bedzie robil sie twardy. Trzeba go przechowywac w zamknietym szczelnie pojemniku. Gdy zrobi sie twardy, trzeba wlozyc obierki z jablka. Obierki z jablka to tez dobry sposob na zmiekczenie twardych piernikow na miodzie i innych ciastek.
Wypróbowałam przepis. Ciasteczka wyszły MEGA PYSZNE. Zrobiłam z poczwórnej porcji
Cukier trzcinowy jest dokładnie tak samo niezdrowy jak biały, więc co za różnica? Ja wiem, moda, bla, bla, bla…