Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Boże NarodzenieCIASTACiasta czekoladoweCiasta kremowe, przekładanePierniki i makowce

Kostki piernikowe z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym

by Justyna Dragan 1 grudnia 2016
autor Justyna Dragan 1 grudnia 2016
 

Piernikowe kostki z pysznym kremem orzechowym i dżemem wiśniowym. Ciasto kroić się w niewielkie kosteczki, które swą wielkością zachęcają do kolejnych dokładek. Serdecznie polecam na Boże Narodzenie! Ten wypiek zaciekawi niejednego gościa.

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30×20 cm)

 

Ciasto piernikowe:
150 g masła
100 g miodu
200 g cukru
30 g naturalnego kakao
1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka gęstego kefiru
3 jajka
300 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Dodatkowo:
krem orzechowy z tego przepisu
słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 250 g)


Polewa czekoladowa:
50 g masła
100 g czekolady deserowej

 

Przygotowanie:

 

Ciasto piernikowe: Pierwsze 5 składników (masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika) umieścić w garnuszku i podgrzać mieszając, aż masło się stopi i składniki połączą. Mieszankę odstawić do przestudzenia. Będzie ona wyraźnie gęstnieć. Do ciepłej dodać kefir (najlepiej w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

 
 

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić do puszystości. Wlać mieszankę czekoladowo-piernikową oraz wsypać wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować do połączenia,

Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

 
W tym czasie przygotować maślany krem orzechowy zgodnie z tym przepisem. Ilość cukru pudru jest wystarczająca (150 g), a dodatek w postaci alkoholu lub ekstraktu z wanilii jest kwestią indywidualną- wedle uznania :). Ja pominęłam.
 
 
Ostudzone ciasto piernikowe przyciąć z góry, by wyrównać powierzchnię. Ścinki można ze smakiem zjeść :). Pozostałe ciasto należy uważnie i precyzyjnie przekroić na 3 równe blaty (najlepiej przy pomocy ostrego, długiego noża). Pierwszy blat umieścić w formie, w której był pieczony lub w specjalnym rancie. Wysmarować go całym kremem orzechowym, następnie przykryć II ciastem. Na to dżem i ostatni blat piernikowego ciasta. Całość docisnąć dłonią, by poszczególne warstwy się połączyły.

 

Polewa czekoladowa: Masło stopić w garnuszku, wrzucić posiekaną czekoladę deserową i wymieszać do uzyskania jednolitej aksamitnej polewy. Oblać nią wierzch ciasta. 


Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Kroić nożem zanurzonym uprzednio w gorącej wodzie i przetartym do sucha (dzięki temu polewa nie popęka). Kroić w malutkie kosteczki, u mnie 4cm×4cm. Smacznego!

 
czekolada gorzkadżemorzechy włoskie
24 komentarze
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Krem orzechowy-najlepszy!
następny
Drożdżówki z makiem

Zobacz również

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

24 komentarze

Ervisha 1 grudnia 2016 - 05:27

Wygląda świetnie:)

odpowiedz
Arkadiusz 1 grudnia 2016 - 09:57

Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

odpowiedz
Moonlightworld 1 grudnia 2016 - 13:50

Wygląda bardzo zachęcająco.

odpowiedz
Unknown 1 grudnia 2016 - 16:32

Ile kostek wychodzi? Wygląda zachęcająco i nie wiem czy nie od razu 2 pięć 😉

odpowiedz
Justyna Dragan 1 grudnia 2016 - 18:28

W zależności jak je pokroimy. U mnie wyszło około 15 sztuk 🙂

odpowiedz
Anonimowy 1 grudnia 2016 - 19:32

Jaka wielkość blaszki?

odpowiedz
Justyna Dragan 2 grudnia 2016 - 04:36

Wielkosc podana jest w przepisie: Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 40×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.:)

Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 2 grudnia 2016 - 16:34

Czy oby na pewno proporcja składników do wielkości blachy jest poprawna? Mam zamiar jutro piec i zastanawiam sie czy ciasto wyrośnie na tyle by podzielić je na 3 blaty.. 🙂

odpowiedz
Moniczka 2 grudnia 2016 - 17:33

Ja pieklam dziś blaty. Chce uzyskać duze ciasto więc upieklam 3 razy ciasto z przepisu. Z jednej porcji podanej w przepisie wychodzi ciasto o wysokości ok 0.5 cm no może max 1 cm

odpowiedz
Moniczka 2 grudnia 2016 - 17:36

A tu nie chodzi o przekrojenie jak do tortu tylko o pociecie dużego prostokąta na 3 małe i wtedy je składamy jeden na drugi. I wychodzi wysokie ciasto o boku ok 13 cm na 25 cm

odpowiedz
Justyna Dragan 2 grudnia 2016 - 17:49

Tak dokładnie! Z podanych składników otrzymamy tak jakby 1/3 blaszki. Pieczemy jeden blat ciasta, który przekrawamy na 3 mniejsze prostokąty. Następnie przekładamy je kremem i dżemem i układamy jeden na drugi 🙂 Kroimy w malutkie kwadraciki.

odpowiedz
Anonimowy 1 grudnia 2016 - 22:13

mleko zwykle czy w proszku?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 lutego 2017 - 06:26

Zwykłe 🙂

odpowiedz
Anonimowy 2 grudnia 2016 - 20:15

Czy zamiast kefiru można dodać coś innego?

odpowiedz
Justyna Dragan 2 grudnia 2016 - 20:28

Można zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanka 🙂

odpowiedz
Anonimowy 30 listopada 2017 - 08:54

Ile kostek wychodzi z przepisu?

odpowiedz
Justyna Dragan 30 listopada 2017 - 14:24

Otrzymujemy 1/3 blaszki. To ile będziemy mieć kosteczek zależy od tego na jaką wielkość je pokroimy. Pozdrawiam!

odpowiedz
Teresa 21 grudnia 2018 - 22:39

Witam.
W przepisie jest 100g maki.
Czy to poprawna proporcja?
Dziekujw i pozdrawiam.

odpowiedz
Justyna Dragan 22 grudnia 2018 - 07:34

Witam, tak jak najbardziej poprawna 😉
Z przepisu otrzymujemy 1/3 blaszki (pieczemy jeden blat i przekrajamy go na 3 części). Pozdrawiam!

odpowiedz
Teresa 22 grudnia 2018 - 19:22

Dziekuje bardzo.Zycze Zdrowych Spokojnych Radosnych Swiat.

odpowiedz
Anonimowy 4 grudnia 2019 - 05:37

Czy można blaty upiec tydzień wcześniej?

odpowiedz
Justyna Dragan 4 grudnia 2019 - 11:38

Nie, nie polecam 🙂

odpowiedz
Magdalena 21 grudnia 2020 - 12:56

Witam 🙂 piec z termoobiegiem? 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 21 grudnia 2020 - 17:35

góra-dół 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT