11,5K
Piernikowe kostki z pysznym kremem orzechowym i dżemem wiśniowym. Ciasto kroić się w niewielkie kosteczki, które swą wielkością zachęcają do kolejnych dokładek. Serdecznie polecam na Boże Narodzenie! Ten wypiek zaciekawi niejednego gościa.
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 30×20 cm)
Ciasto piernikowe:
150 g masła
100 g miodu
200 g cukru
200 g cukru
30 g naturalnego kakao
1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka gęstego kefiru
3 jajka
3 jajka
300 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
słoiczek dżemu wiśniowego (ok. 250 g)
Polewa czekoladowa:
Polewa czekoladowa:
50 g masła
100 g czekolady deserowej
Przygotowanie:
Ciasto piernikowe: Pierwsze 5 składników (masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika) umieścić w garnuszku i podgrzać mieszając, aż masło się stopi i składniki połączą. Mieszankę odstawić do przestudzenia. Będzie ona wyraźnie gęstnieć. Do ciepłej dodać kefir (najlepiej w temperaturze pokojowej) i dokładnie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy bez grudek.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić do puszystości. Wlać mieszankę czekoladowo-piernikową oraz wsypać wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować do połączenia,
Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 30×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować maślany krem orzechowy zgodnie z tym przepisem. Ilość cukru pudru jest wystarczająca (150 g), a dodatek w postaci alkoholu lub ekstraktu z wanilii jest kwestią indywidualną- wedle uznania :). Ja pominęłam.
Ostudzone ciasto piernikowe przyciąć z góry, by wyrównać powierzchnię. Ścinki można ze smakiem zjeść :). Pozostałe ciasto należy uważnie i precyzyjnie przekroić na 3 równe blaty (najlepiej przy pomocy ostrego, długiego noża). Pierwszy blat umieścić w formie, w której był pieczony lub w specjalnym rancie. Wysmarować go całym kremem orzechowym, następnie przykryć II ciastem. Na to dżem i ostatni blat piernikowego ciasta. Całość docisnąć dłonią, by poszczególne warstwy się połączyły.
Polewa czekoladowa: Masło stopić w garnuszku, wrzucić posiekaną czekoladę deserową i wymieszać do uzyskania jednolitej aksamitnej polewy. Oblać nią wierzch ciasta.
Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Kroić nożem zanurzonym uprzednio w gorącej wodzie i przetartym do sucha (dzięki temu polewa nie popęka). Kroić w malutkie kosteczki, u mnie 4cm×4cm. Smacznego!
Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Kroić nożem zanurzonym uprzednio w gorącej wodzie i przetartym do sucha (dzięki temu polewa nie popęka). Kroić w malutkie kosteczki, u mnie 4cm×4cm. Smacznego!
24 komentarze
Wygląda świetnie:)
Bardzo smakowicie wygląda to ciasto. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Wygląda bardzo zachęcająco.
Ile kostek wychodzi? Wygląda zachęcająco i nie wiem czy nie od razu 2 pięć 😉
W zależności jak je pokroimy. U mnie wyszło około 15 sztuk 🙂
Jaka wielkość blaszki?
Wielkosc podana jest w przepisie: Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 40×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.:)
Pozdrawiam!
Czy oby na pewno proporcja składników do wielkości blachy jest poprawna? Mam zamiar jutro piec i zastanawiam sie czy ciasto wyrośnie na tyle by podzielić je na 3 blaty.. 🙂
Ja pieklam dziś blaty. Chce uzyskać duze ciasto więc upieklam 3 razy ciasto z przepisu. Z jednej porcji podanej w przepisie wychodzi ciasto o wysokości ok 0.5 cm no może max 1 cm
A tu nie chodzi o przekrojenie jak do tortu tylko o pociecie dużego prostokąta na 3 małe i wtedy je składamy jeden na drugi. I wychodzi wysokie ciasto o boku ok 13 cm na 25 cm
Tak dokładnie! Z podanych składników otrzymamy tak jakby 1/3 blaszki. Pieczemy jeden blat ciasta, który przekrawamy na 3 mniejsze prostokąty. Następnie przekładamy je kremem i dżemem i układamy jeden na drugi 🙂 Kroimy w malutkie kwadraciki.
mleko zwykle czy w proszku?
Zwykłe 🙂
Czy zamiast kefiru można dodać coś innego?
Można zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanka 🙂
Ile kostek wychodzi z przepisu?
Otrzymujemy 1/3 blaszki. To ile będziemy mieć kosteczek zależy od tego na jaką wielkość je pokroimy. Pozdrawiam!
Witam.
W przepisie jest 100g maki.
Czy to poprawna proporcja?
Dziekujw i pozdrawiam.
Witam, tak jak najbardziej poprawna 😉
Z przepisu otrzymujemy 1/3 blaszki (pieczemy jeden blat i przekrajamy go na 3 części). Pozdrawiam!
Dziekuje bardzo.Zycze Zdrowych Spokojnych Radosnych Swiat.
Czy można blaty upiec tydzień wcześniej?
Nie, nie polecam 🙂
Witam 🙂 piec z termoobiegiem? 🙂
góra-dół 🙂