28,8K
Piernik:
120 g masła
3/4 szkl cukru
3 łyżki miodu
150 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty)
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mleka
3 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
Masa grysikowa:
1 szkl mleka
3 płaskie łyżki kaszy manny
3 kopiaste łyżki cukru
100 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
100 g masła
4 kopiaste łyżki kakao
Dodatkowo:
3 łyżki gęstych powideł śliwkowych
garść orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
Piernik: Masło, cukier, miód, powidła, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i kawę rozpuszczalną umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej czekoladowo-piernikowej mieszanki dodać żółtka, a następnie naprzemiennie mąkę z dodatkami oraz mleko. Wszystko krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką.
Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 12×22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka i pięknego wyrośnięcia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć do puszystości. Dodawać stopniowo masę grysikową, miksować.
Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Zdjąć garnuszek z palnika, wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać do uzyskania aksamitnej i błyszczącej polewy. Pozostawić ją do przestudzenia, aż zacznie gęstnieć.
Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty (górę można przyciąć). Przełożyć go powidłami i masą grysikową.
Gęstniejącą polewą oblać piernik (najlepiej pomóc sobie szpatułką, by ładnie rozsmarować polewę na bokach ciasta). Górę udekorować orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego!
W porównaniu do piernika staropolskiego (klik), ten piernik jest szybki w przygotowaniu. Nie wymaga leżakowania, jest wilgotny, puszysty i bardzo aromatyczny. To taki murzynek o intensywnym korzennym smaku! Ja przełożyłam go powidłami śliwkowymi i masą grysikową. Myślę, że takie połączenie jest doskonałe. Co tu dużo mówić, zapach świąt unosi się w powietrzu. Polecam!
Składniki:
Piernik:
120 g masła
3/4 szkl cukru
3 łyżki miodu
150 g powideł śliwkowych (polecam domowej roboty)
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl mleka
3 jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
Masa grysikowa:
1 szkl mleka
3 płaskie łyżki kaszy manny
3 kopiaste łyżki cukru
100 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
100 g masła
4 kopiaste łyżki kakao
Dodatkowo:
3 łyżki gęstych powideł śliwkowych
garść orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
Piernik: Masło, cukier, miód, powidła, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i kawę rozpuszczalną umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do ostudzonej czekoladowo-piernikowej mieszanki dodać żółtka, a następnie naprzemiennie mąkę z dodatkami oraz mleko. Wszystko krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką.
Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać ją do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Tak przygotowane ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 12×22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 170 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka i pięknego wyrośnięcia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Masa grysikowa: Mleko podgrzewać z cukrem w garnku. Gdy będzie bardzo gorące, wsypać kaszę mannę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć do puszystości. Dodawać stopniowo masę grysikową, miksować.
Polewa czekoladowa: Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku, podgrzewać. Gdy cukier się rozpuści, dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać, aż się stopi. Zdjąć garnuszek z palnika, wsypać przesiane kakao i dobrze wymieszać do uzyskania aksamitnej i błyszczącej polewy. Pozostawić ją do przestudzenia, aż zacznie gęstnieć.
Piernik wyjąć z keksówki i przekroić na 3 blaty (górę można przyciąć). Przełożyć go powidłami i masą grysikową.
Gęstniejącą polewą oblać piernik (najlepiej pomóc sobie szpatułką, by ładnie rozsmarować polewę na bokach ciasta). Górę udekorować orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego!
4 komentarze
Czy wyjdzie jak nie dam powidła? Nie mam akurat �� i jak mam małe jajka, to użyć trzech?
Tak, daj 3 jajka
Powidla można zastąpić jakimś dżemem 😉
Dziękuje Przepis super .Piernik wyszedł mega .W dwa dni zjedzony .Chętnie wypróbuje Pani innych przepisów.
[…] pierniki przełożyłam klasycznie powidłami, ale świetnie sprawdzi się także masa grysikowa czy też krem […]