2,8K
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do stolnicy i wałka) na grubość ok. 3 mm. Za pomocą ostrego noża wykrawać równej wielkości prostokąty.
Każdy z Nas jadł kiedyś herbatniki, ale nie każdy jadł domowej roboty 🙂 I właśnie takie Petit Beurre, które znane są na całym świecie, chcę Wam dzisiaj polecić! W smaku bardzo podobne do tych sklepowych, niezwykle kruchutkie i słodkie. Nic tylko zabierać się za pieczenie! 🙂
Składniki: (na około 20 ciasteczek)
200 g mąki pszennej
80 g masła
100 g cukru pudru
50 ml wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 ziarenek z laski wanilii
Przygotowanie:
W garnuszku zagotować wodę, cukier puder, ziarenka wanilii oraz masło. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać do połączenia składników, aż powstanie gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny (lub dłużej. Ja chłodziłam przez całą noc).
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do stolnicy i wałka) na grubość ok. 3 mm. Za pomocą ostrego noża wykrawać równej wielkości prostokąty.
Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem ponakłuwać i na każdym z boków zrobić charakterystyczne falbanki tak, by herbatniki przypominały te sklepowe. Piec w 190 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia na brzegach. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego! 😉
2 komentarze
Z wygladu to bardziej przypominaja te slone krakersy albo jakies chlebki vasa czy jak sie to zwie 😉 ale przepis wyprobuje 🙂
Wygląda apetycznie 😉