1,8K
Takiego chlebka chyba jeszcze nie widzieliście! Wymaga troszkę cierpliwości i wprawy, ale zapewniam, że efekt końcowy na pewno Was zadowoli. Intensywnie maślany, puszysty, wyśmienity ze szklanką mleka. Nazwałabym go raczej słodką, maślaną bułeczką, choć nazwa „chlebek” nadaje mu dodatkowego uroku 🙂 A przepis podpatrzyłam tutaj. Polecam!
Składniki: (na 1 duży chlebek)
Ciasto:
700 g maki pszennej
250 g ciepłego mleka
120 g stopionego masła
40 g świeżych drożdży
2 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
1 żółtko
100 g stopionego masła
1 łyżka mleka
mak i sezam do posypania chlebka (sezam zastąpiłam otrębami)
Przygotowanie:
Drożdże razem z 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 20 minut do „ruszenia drożdży”.
Mąkę, sól i resztę cukru wsypać do miski. Dodać mleko, jajka i stopione masło. Ciasto dobrze wyrobić (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego) do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować w kulę i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 kulki: dużą, średnią i małą.
1. Dużą kulę podzielić dodatkowo na 5 równych części. Każdą rozwałkować do uzyskania okrągłego kształtu. Jeden placek wysmarować roztopionym masełkiem, przykryć drugim plackiem. W ten sposób postępować do końca, nakładając placki na siebie (ostatniego nie smarować już masłem). Polecam robić to na blaszce, na której chlebek będzie pieczony. Unikniemy niepotrzebnego przenoszenia ciasta.
2. Ostrym nożem naciąć ciasto na 8 części pozostawiając około 1,5 cm na brzegach.
3. Każdą z części odwrócić na zewnątrz.
4. Tak samo postąpić ze średnią kulą ciasta, którą przed odwinięciem rogów włożyć do środka „Słonecznika”
5. Ważne, by odwinięte części nie były pod sobą, a obok siebie- patrz zdjęcie nr 5
6. Ostatnią kulę ciasta umieścić w środku.
Tak uformowany chlebek odstawić na 30 minut do napuszenia.
Tak uformowany chlebek odstawić na 30 minut do napuszenia.
Po tym czasie wysmarować go roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Środek posypać makiem, a „liście” sezamem (u mnie otręby żytnie). Piec w 200 st.C przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze przez ok. 30 minut. W razie potrzeby przykryć chlebek folią aluminiową, by za szybko się nie rumienił. Upieczony wyjąć i przestudzić na kratce. Smacznego!