2,4K
2 łyżki miodu
Klasyczne ciasto na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Długo zachowuje świeżość, więc spokojnie można je upiec kilka dni przed świętami. Trzeba jednak pamiętać, by zawinąć ciasto w ściereczkę lub folię, by nie wyschło. Bardzo lekkie, aromatyczne, z mnóstwem bakalii w środku. Ja mojego keksa polałam lukrem, można również posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
180 g miękkiego masła
180 g cukru
pudru
4 jajka rozmiar L
pudru
4 jajka rozmiar L
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie aromat waniliowy)
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie aromat waniliowy)
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
200 ml mleka
300-350 g bakalii: rodzynki, skórki owocowe, morele, suszone śliwki, orzechy, migdały, kandyzowany ananas itp.
Syrop:
1/2 szkl letniej wody
2 łyżki miodu
Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny
Dodatkowo:
bakalie do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Większe bakalie takie jak morele czy suszone śliwki posiekać, nożem. Rodzynki, skórki owocowe i kandyzowany ananas koniecznie zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem, następnie odsączyć. Wszystkie bakalie wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać miód i ekstrakt z wanilii. Wsypać przesianą mąkę z dodatkami, na przemian z mlekiem.
Powstałą masę przelać do keksówki o dolnych wymiarach 20×10 cm (lub większej, keks w keksówce o powyższych rozmiarach jest bardzo wysoki) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 170 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, drewnianym patyczkiem ponakłuwać w wielu miejscach i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Podczas studzenia nasączyć keks trzykrotnie syropem (miód wymieszać z letnią wodą). Pierwszy raz od razu po wyjęciu z piekarnika, drugi- 10 minut później, trzeci raz po kolejnych 10 minutach.
Lukier: Składniki wymieszać do powstania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę cukru pudru lub soku.
Ostudzony keks polać lukrem i udekorować bakaliami.
Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, zawinięty w ściereczkę lub folię. Smacznego!
Najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, zawinięty w ściereczkę lub folię. Smacznego!
2 komentarze
Wygląda apetycznie! 🙂
Oooo, dawno nie pieklam!
Smacznie wyglada…
🙂