1,6K
Kruche, waniliowego ciasteczka Rudolfy. Ich przygotowanie to sama przyjemność, w szczególności ich dekorowanie. Pięknie wyglądają na stole, a ponadto mogą być doskonałym prezentem dla najbliższych. Przepis znalazłam tutaj. Zmniejszyłam tylko ilość cukru pudru. Polecam!
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
Ciasto:
350 g mąki pszennej
180 g zimnego masła
szczypta soli
180 g cukru pudru
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
50 g mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
czerwone groszki na noski, np. M&M’S
1 łyżka cukru pudru
kilka kropel wody
Przygotowanie:
Ciasto: Składniki szybko, ale dokładnie wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut (ja chłodziłam całą noc).
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość około 3 mm (polecam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy). Za pomocą szklanki wykrawać koła. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Schłodzić w lodówce 10 minut.
Po tym czasie piec w 180 st.C przez 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Łyżkę cukru pudru wymieszać z odrobiną wody, do powstania gęstego lukru. Czerwone groszki przyklejać do ciasteczek za pomocą lukru (noski Rudolfów).
Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do tutki z papieru do pieczenia lub do rękawa cukierniczego z cieniutką końcówką. Na ciastkach, tuż nad noskami, zrobić oczka. Nas oczkami rogi Rudolfa. Ciastka odstawić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!