Dzisiaj mam dla Was takie skromne, ale jakże pyszne kruche ciasteczka kakaowo-korzenne przełożone powidłami. Bardzo często je robię, są proste w przygotowaniu. Smakują każdemu, szczególnie gdy podane są w towarzystwie gorącej kawy, herbaty lub kakao. Polecam!
Składniki: (na ok. 40 ciastek po przełożeniu)
Składniki: (na ok. 40 ciastek po przełożeniu)
Ciasto:
200 g zimnego masła
350 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
2 łyżki naturalnego kakao
160 g cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
1 żółtko
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 tabliczki czekolady deserowej
1/3 łyżeczki oleju rzepakowego
1/3 tabliczki czekolady deserowej
1/3 łyżeczki oleju rzepakowego
słoiczek powideł śliwkowych (ok. 300 g)
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika wymieszać, przesiać na stolnicę. Posiekać z masłem, po czym dodać jajko i żółtko, zagnieść dłońmi do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm podsypując blat mąką. Za pomocą foremki wykrawać ciasteczka o tym samym kształcie. W połowie z nich mniejszą foremką wykroić dziurki. Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st.C przez około 10 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce.
Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, przełożyć ją do foliowego woreczka, odciąć koniuszek i dynamicznymi ruchami udekorować ciasteczka z dziurką.
Na pełne ciastka nałożyć odrobinę powideł śliwkowych, przykryć ciastkami z dziurką. Smacznego!
Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna, przełożyć ją do foliowego woreczka, odciąć koniuszek i dynamicznymi ruchami udekorować ciasteczka z dziurką.
Na pełne ciastka nałożyć odrobinę powideł śliwkowych, przykryć ciastkami z dziurką. Smacznego!

3 komentarze
Wygląda apetycznie! 😉
Piekne ciacha!
Kocham powidla sliwkowe i wszystko, co je zawiera…
🙂
Ale pychota! <3