Pomysłowe kruche różyczki z marmoladą. Niewielka ilość składników a taki efekt! Zaskoczą nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Może zrobicie świąteczną lub walentynkową niespodziankę bliskiej Wam osobie?! 🙂
SKŁADNIKI
(na 18-20 sztuk)
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 200 g twardej marmolady
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Mąkę, cukier puder i sól wymieszać. Dodać zimne masło i posiekać nożem na stolnicy. Następnie wbić jajko i zagnieść składniki w jednolitą kulę ciasta. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schłodzić w lodówce 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i przy pomocy szklanki o średnicy 6 cm wykrawać koła. Ułożyć obok siebie po 5 sztuk, tak, by lekko na siebie nachodziły. Wysmarować marmoladą, a następnie zwinąć w ruloniki i przeciąć na pół. Róże ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcami wywinąć na zewnątrz tworząc płatki.
Blaszkę z ciastkami schować do lodówki na 30 minut, by podczas pieczenia nie rozpłynęły się na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone kruche różyczki wyjąć i wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
RADY
- ciasteczka szybko rumienią się od spodu, dlatego polecam umieścić blaszkę piętro wyżej w piekarniku.
1 komentarz
Bardzo dobre i pięknie się prezentują. Trochę z nimi roboty, ale za to jaki efekt!