3,6K
Mając zapas orzechów włoskich, postanowiłam upiec kruchutkie ciasteczka, które będą rozpływać się w ustach. I tak oto powstały te maślane ciastka orzechowe 🙂 Nie są trudne w przygotowaniu, choć ich pieczenie może sprawić niemały kłopot. Podczas pieczenia rozlewają się na boki, następnie rosną i ładnie się rumienią. Dlatego bardzo ważne jest, by na blaszce zachować spore odległości między nimi. Jeśli odległości będą za małe ciastka zleją się ze sobą.. a tego nie chcemy 😀 Polecam!
Składniki: (na ok. 25 sztuk)
Ciasto:
200
g miękkiego masła
g miękkiego masła
150
g cukru pudru
g cukru pudru
1
żółtko
żółtko
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka ekstraktu z wanilii
160
g mąki pszennej
g mąki pszennej
6
łyżek zmielonych orzechów włoskich
łyżek zmielonych orzechów włoskich
100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
kilka
orzechów do dekoracji
orzechów do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem na puszystą, jasną masę. Dodać żółtko, zmiksować. Wsypać przesianą mąkę i zmielone orzechy, dalej miksować do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać posiekane orzechy.
Dłonie oprószyć mąką. Z ciasta uformować ok. 25 kulek. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (ciastka w piekarniku rozleją się na boki, po czym urosną i zbrązowieją.) Na środek każdego ciastka wcisnąć połówkę orzecha włoskiego.
Piec 170 st.C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i odstawić na blaszce do zastygnięcia, po czym delikatnie przełożyć na kratkę i ostudzić. Smacznego!