Nie ma nic lepszego niż aromatyczne bułeczki z samego rana. Zapewniam, że po pierwszym spróbowaniu tych cynamonek, będą one bardzo często gościć w Waszych domach! Są bajecznie puszyste, mięciutkie i maślane. Zapach, jaki unosi się po domu jest nie do opisania. Jeśli upieczecie je rano, możecie być pewni, że wszyscy domownicy wstaną z łóżek bez marudzenia, za to z wielkim apetytem :). Polecam!
Składniki: (na 9 bułeczek)
Ciasto:
- 35 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- 80 g cukru
- 2 większe jajka
- 450 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g miękkiego masła
Posypka cynamonowa:
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 30 g mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży.
Resztę mąki, mleka i cukru umieścić w misie miksera, dodać również jajka, cynamon, sól i wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać mikserem z hakiem przez dobre kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać miękkie masło. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie, przy pomocy wagi kuchennej, podzielić ciasto na 9 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, a następnie obtoczyć z każdej strony w posypce cynamonowej (cukier wymieszać z cynamonem). Umieścić w kwadratowej formie o wymiarach 24×24 cm. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia. Upieczone bułeczki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Podawać z miodem, dżemem lub szklanką ciepłego mleka. Smacznego!
25 komentarzy
ciasto na bułeczki na razie rośnie – ale pewnie będą pyszne 🙂 Jedyne na co chciałabym zwrócić uwagę, to że jest zbyt mała ilość mleka – ja użyłam ponad x2 więcej, przy danej ilości ciasto w ogóle nie chciało się połączyć bo było za suche 🙂
Bułeczki wyszły pyszne. Dzisiaj pieję drugi raz z tym że pokroiłam na 16 części bo naprawdę spore wychodzą. I dodaje rozpuszczone przestudzone masło. Pychota😁 smak studenckich czasów.
Moze i przepis fajny moze i smaczne (chociaz to dopiero sie okaze) no ale zeby je zaserwowac na sniadanie to chyba bym musiala zaczac je robic o jakies 5 rano zeby kogos nimi obudzic skoro to zajmuje 3godziny!!
Zawsze można wyrobić ciasto wieczorem i schować do lodówki do wyrastania. Rano już tylko uformować, odstawić do napuszenia i piec 🙂
Pozdrawiam!
Juz zrobiłam, proporcje idealne, wypieczone tez idealnie.
Bardzo dziękuje za przepis 🙂
Cieszę się 😉
Dlaczego w opisie jest że składników jest na 9 szt a ciasto się kroi na 12 części? Czy tylko ja zauważyłam to?
Dzięki za czujność 😊 Poprawione!
Pozdrawiam
Przy zastosowanych proporcjach dla mnie ciasto bylo za rzadkie by je formowac, dodałam więcej maki. Czy masz jakiś patent na to,by ciasto nie kleilo sie do rak?
Ciasto jest klejące, podczas formowania należy podsypywać odrobiną mąki. By nie kleilo się zbytnio do rąk, można natłuścić dłonie, np. olejem 🙂
Czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak w jakich proporcjach?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Marat
Jasne! ok. 17-18 g suchych drożdży 🙂
Dziękuję 🙂 !
Hej, myślicie że wyjdą jeżeli użyję mąki orkiszowej? 🙂
Hej! Nie próbowałam, na pewno wyjdą, jednak nie będą tak puszyste i lekkie ;).
Dzisiaj robiłam na mące orkiszowej. Wyszły idealne 😀 Są i puszyste i lekkie. Polecam
Czy pieczemy góra-dół?
Tak 😉
Czy zamiast kwadratowej formy mogę użyć okrągłej 24 cm? Czy jednak ciasta będzie za dużo i lepiej wtedy zmniejszyć proporcje. Niestety kwadratowej nie posiadam. Zrobiłam raz na blaszce ale niestety rozlazły się na boki przy wyrastaniu i były dość płaskie. Rozumiem, że blacha ma przytrzymać ciasto aby rosło do góry.
Tak, na tortownicę 24 cm najlepiej zrobić z 3/4 porcji 😉
Idealna do proporcj w przepisie byłaby tortownica o śr. 27 cm ☺️
Niestety wyszedł zakalec :(. Nie wiem co poszło nie tak aczkolwiek robiłam wszystko według przepisu
Przyczyny mogą być różne, ale wielce prawdopodobne jest to, że któryś ze składników był zbyt zimny i przez to ciasto drożdżowe nie wyrosło. Z reguły jak użyje się mleka lub masła z lodówki, zamiast podgrzanego, to drożdże nie pracują odpowiednio i wychodzi zakalec.
Ale oczywiście przyczyn może być wiele.
Cześć. Dziękuję za przepis 😀 Nie wiem, co u mnie poszło nie tak… 3/4 bułeczki, które były w środku nie upiekły się do końca po 25 minutach. Próbowałam jeszcze je same dopiec, a resztę wyjęłam, żeby się nie przypiekły, ale nie wszystkie uratowałam i nie wiem jaki mógł być powód 🤔 Może za nisko piekłam? Były na drugiej półce od dołu na 5 możliwych. Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi 🙂
Dzień dobry, gnębi mnie takie pytanie 😅 Czy można byłoby takie uformowane już cynamonki, włożyć na noc do lodówki a rano wyjąć do ogrzania i upiec?
tak możesz 🙂