12,1K
Rodzinka by艂a zachwycona smakiem tego ciasta. Znik艂o nawet nie wiem kiedy 馃檪 Orzechowe blaty idealnie komponuj膮 si臋 z puszystym kremem i brzoskwiniami. Ca艂o艣膰 smakuje wybornie.. polecam!
Sk艂adniki: (na blaszk臋 o wymiarach 28×40 cm)
Placki bakaliowe:
8
bia艂ek
bia艂ek
200g
cukru
cukru
3 偶贸艂tka
200 g
orzech贸w w艂oskich, zmielonych
orzech贸w w艂oskich, zmielonych
100 g
wi贸rk贸w kokosowych
wi贸rk贸w kokosowych
100 g
rodzynek
rodzynek
3
艂y偶ki m膮ki pszennej
艂y偶ki m膮ki pszennej
1
艂y偶eczka proszku do pieczenia
艂y偶eczka proszku do pieczenia
Krem budyniowo-brzoskwiniowy:
sok
z 1 puszki brzoskwi艅
z 1 puszki brzoskwi艅
5
艂y偶ek cukru
艂y偶ek cukru
2
budynie 艣mietankowe bez cukru (2×40 g)
budynie 艣mietankowe bez cukru (2×40 g)
1
艂y偶ka m膮ki pszennej
艂y偶ka m膮ki pszennej
1 陆
szkl wody
szkl wody
5
偶贸艂tek
偶贸艂tek
300 g mi臋kkiego mas艂a
Dodatkowo:
2
paczki Delicji o smaku pomara艅czowym (24 szt.)
paczki Delicji o smaku pomara艅czowym (24 szt.)
录 szkl
mocnego naparu kawy naturalnej
mocnego naparu kawy naturalnej
录
szkl spirytusu
szkl spirytusu
os膮czone
brzoskwinie z 1 puszki
brzoskwinie z 1 puszki
2
galaretki brzoskwiniowe
galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie:
Placki bakaliowe: Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej! Rodzynki zala膰 wrz膮tkiem i odstawi膰 do osi膮kni臋cia z wody. Bia艂ka ubi膰 na sztywno, dodawa膰 cukier, ca艂y czas miksuj膮c. Nast臋pnie doda膰 偶贸艂tka, miksowa膰. Wsypa膰 pozosta艂e sk艂adniki i delikatnie wmiesza膰 je do piany. Mas臋 przela膰 do dw贸ch form o wymiarach 28×40 cm wy艂o偶onych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez oko艂o 35 minut. Wyj膮膰 z piekarnika i ostudzi膰. Placki mo偶na upiec r贸wnie偶 na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroi膰 na dwa blaty.
Krem budyniowo-brzoskwiniowy: Sok z brzoskwi艅 zagotowa膰 z cukrem i 戮 szkl wody. Budynie, 偶贸艂tka i m膮ki rozpu艣ci膰 w 戮 szkl wody. Mieszank臋 wla膰 do gotuj膮cego si臋 soku, ca艂y czas mieszaj膮c gotowa膰 do zg臋stnienia. Zdj膮膰 z ognia i pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia.
Mas艂o utrze膰 do puszysto艣ci, stopniowo dodawa膰 ostudzony budy艅, miksowa膰 do uzyskania jednolitego kremu.
Po艂ow臋 kremu wy艂o偶y膰 na pierwszy placek orzechowy, na placku pouk艂ada膰 nas膮czone w kawie i spirytusie delicje (czekolad膮 do do艂u). Na ciastka wy艂o偶y膰 reszt臋 kremu, zostawiaj膮c kilka 艂y偶ek. Ca艂o艣膰 przykry膰 drugim plackiem orzechowym i wysmarowa膰 od艂o偶onym wcze艣niej kremem. Na kremie pouk艂ada膰 pokrojone w plasterki brzoskwinie. Ca艂o艣膰 zala膰 t臋偶ej膮c膮, wcze艣niej rozpuszczon膮 w 3 szkl gor膮cej wody galaretk膮 brzoskwiniow膮.
Ciasto sch艂odzi膰 w lod贸wce ca艂膮 noc. Smacznego!
4 komentarze
Pi臋kne ciasto i takie wysokie ! 馃檪
Nominowa艂am ten blog do nagrody Liebster 馃檪 Serdecznie zapraszam do zabawy i dalszych nominacji. Kuchnia Paulettes.
http://www.paulettes17.blogspot.no
Dzi臋kuj臋 za nominacj臋 馃檪 Ju偶 raz bra艂am udzia艂, ale i tym razem nie odm贸wie. Pozdrawiam!
Witaj 馃槈 jutro mam zamiar upiec to ciasto 馃檪 Wygl膮da cudnie!
Polecam! Mam nadziej臋, 偶e zaskakuje 馃檪 Pozdrawiam!