Brownie to obłędnie czekoladowe, ciężkie i wilgotne ciasto znane na całym świecie! Tutaj nie musimy martwić się zakalcem, bo on i tak będzie. To właśnie wyróżnia brownie od innych ciast. Jest wyjątkowym deserem, polecanym szczególnie wszystkim „czekoladomaniakom”. Można do niego dodać, np. orzechy, bakalie czy też posiekane czekolady. Polecam!
Składniki: (na kwadratową blaszkę 21×21 cm)
-
-
- 200 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady + 80 g do posypania
- 3 duże jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki pszennej
-
Przygotowanie:
Masło stopić w garnuszku, wrzucić posiekaną gorzką czekoladę (250 g) i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na bok.
Jajka wraz z cukrem trzcinowym i solą ubić do jasności i puszystości (potrwa to kilka minut). Następnie wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo lekko ciepłą mieszankę czekoladową, miksować. Wsypać przesianą mąkę i po raz ostatni krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
Masę przelać do kwadratowej blaszki o boku 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę wysypać dodatkową posiekaną czekoladę (80 g).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut, aż ciasto delikatnie urośnie i utworzy się popękana chrupiąca skórka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
4 komentarze
Pyszności!
A co to za białe elementy wystają z ciasta? Przecież w przepisie nie ma orzechów..
To biała czekolada 😉
Cześć! Wprowadziłam drobne zmiany w przepisie. Zachęcam do zapoznania się z odświeżoną wersją 🙂