Czy one nie są urocze?? Mówię Wam, że jak się już trzyma w ręku takiego miśka, to aż żal zjadać :). Misie są zrobione z ciasta półkruchego, bardzo delikatne i chrupiące, z wyczuwalnym aromatem migdałowym. Trzymają w łapkach własną kostkę czekolady. Jeśli używacie dużych kostek, należy przekroić je na dwie mniejsze, by mieściły się na brzuszkach misiów. Polecam!
Składniki: (na około 40 sztuk)
Ciasto półkruche:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto półkruche: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta kruchego i szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitej kuli ciasta. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremki w kształcie misia wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie.
Na środku każdego misia umieścić kostkę czekolady i zawinąć łapki do środka, docisnąć. Przy pomocy wykałaczki zrobić oczka i uśmiechy. Blaszkę z ciastkami włożyć do lodówki na 15 minut.
Piec w 180 st.C przez ok.7-10 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostrożnie przenieść na kratkę w celu ostudzenia. Smacznego!

5 komentarzy
Bardzo malownicze!
🙂
Szczęśliwego Nowego Roku!
Dziękuję! Również życzę Szczęśliwego Nowego roku 🙂
Ale słodziaki- pięknie wyglądają :):)
Urocze <3
Jakie milusie misie. Super pomysł 🙂