Dzień dobry!
Lato trwa w najlepsze. Jedni zachwycają się polskimi bądź zagranicznymi widokami, inni cieszą się każdym promykiem słońca wpadającym do biura i z niecierpliwością czekają na swój upragniony urlop.
Lato oprócz słońca, upałów i urlopów przynosi nam prawdziwe dary w postaci polskich, sezonowych warzyw. I właśnie o tym chciałam dzisiaj porozmawiać ;).
Trwa druga edycja kampanii „Moc Polskich Warzyw” organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Projekt promuje polskie warzywa na krajowym rynku, ma na celu zwiększać świadomość wśród konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich roli i właściwości zdrowotnych. Zachęca do wspierania krajowych producentów i wybierania warzyw, na które aktualnie trwa w Polsce sezon.
Spytacie: „Czy to jest takie istotne? Pomidor kupiony w sezonie czy po sezonie, cukinia w styczniu czy lipcu…”.
Proszę, oto kilka zalet kupowania warzyw sezonowych:
- niższa cena,
- gwarancja najwyższej jakości i wartości odżywczej,
- wsparcie gospodarki i środowiska,
- SMAK!
Plasterek ogórka na kanapce, rzodkiewka w twarożku, aromatyczne leczo z cukinii, najlepsza zupa krem ze świeżych pomidorów… Doceńmy polskich plantatorów, dzięki którym mamy te warzywne dary w swojej kuchni! 🙂
KALENDARZ SEZONOWYCH POLSKICH WARZYW
Po jakie warzywa sięgać w poszczególnych miesiącach? Poniżej mała ściągawka, na pewno się przyda ;).
IDEA PÓŁ TALERZA WARZYW
Zdanie „Jedz dużo warzyw i owoców.” lub „Pół talerza powinny stanowić warzywa.” słyszymy nieustannie od lat przedszkolnych. Chyba nie zaprzeczysz prawda? ;). Mimo to Polacy wciąż jedzą za mało warzyw. Trzeba zwiększać świadomość i dawać dobry przykład młodemu pokoleniu. Czas zadbać o siebie i bliskich. Jutro, przygotowując śniadanie, obiad lub inny dowolny posiłek, pamiętaj o solidnej porcji warzyw:
- warzywa pieczone w piekarniku, do tego dip czosnkowy i kawałek świeżej ryby. Pychota!
- kotleciki warzywne, zielone pancakes ze szpinakiem, muffinki z cukinią. Sprytnie przemycaj warzywa w diecie swoich dzieci.
- słupki marchewki, papryki i ogórka jako przekąska do hummusa. To będzie udany wieczór z przyjaciółmi!
LETNIE GALETTE Z POMIDORAMI, PAPRYKĄ I CUKINIĄ
Nawiązując do tematu warzyw, przygotowałam dla Was przepis na obłędną tartę galette z sezonowymi pomidorami, papryką, cukinią i czosnkiem. Oprócz warzyw znajdziemy tu również kilka rodzai serów. Całość stanowi ciekawy wypiek, który z uśmiechem na ustach i dumą w serduchu podacie gościom na stół. Zasmakujcie już dziś!
SKŁADNIKI
(na jedną tartę)
Ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 160 g maki pszennej + odrobina do podsypania
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 80 g tłustego serka śmietankowego typu Almette
Nadzienie serowe:
- 100 g sera feta
- 100 g serka śmietankowego typu Almette
- 100 g sera pleśniowego
- 1 mały ząbek czosnku
Warzywa:
- 1 pomidor
- garść pomidorków koktajlowych
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 mniejszej cukinii
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania galette
- sezam lub/i sól do posypania
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub krótko zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.
Nadzienie serowe: sery wymieszać z posiekanym czosnkiem. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji kremowej pasty.
Warzywa: warzywa umyć, osuszyć. Pomidora i cukinię pokroić na plasterki, paprykę w kostkę, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła (podsypując mąką). Wysmarować nadzieniem serowym pozostawiając wolne brzegi, wyłożyć warzywa. Brzegi zwinąć do środka, by zamknąć tartę. Boki ciasta wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w 200 st.C przez około 30 minut do pięknego zarumienienia. Podawać na ciepło. Smacznego!
4 komentarze
Muszę spróbować 🙂
Przepis wypróbowany, wyszło przepyszne :))
Polecam z całego serduszka <3
szczególnie teraz w sezonie gdy mamy pyszne świeże pomidorki 🙂
Muszę Ci powiedzieć, że tym przepisem skradłaś moje serce! Uwielbiam galette z warzywami, a pomysł, żeby przez cały rok używać tylko tego co sezonowe jest fantastyczny. Taka kuchnia jest zdrowa, tania i przepyszna. Przepis robiłam już dwukrotnie, a za drugim razem do ciasta wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą żytnią i też wyszło pysznie.
Tarta wyszła przepyszna! Świetny pomysł na 'czyszczenie lodówki’ jeśli chodzi o sery i warzywa. Ja nie przepadam za serem pleśniowym więc po prostu użyłam pół na pół fety i serka śmietankowego. Na wierzch zamiast papryki wleciały szparagi. Musiałam się pilnować, żeby nie zjeść całej tarty na raz! Bardzo dziękuję za przepis 🙂