Najlepsze knedle robi moja babcia (zazwyczaj ze śliwkami)! Gdy byłam mała, zajadałam się nimi bez opamiętania. Wyglądało to mniej więcej tak: kilkanaście dużych knedli polanych stopionym, złocistym masełkiem, obficie posypanych cukrem z cynamonem. Jako mała dziewczynka z ogromnym apetytem się nimi zajadałam. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania knedli w swojej kuchni. Gdy pozostaną Wam ziemniaki z obiadu, nie zawahajcie się wykorzystać ich właśnie do tego przepisu ;).
Wyświetl ten post na Instagramie
SKŁADNIKI
(na 15-18 sztuk)
Ciasto:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- truskawki (15-18 sztuk)
Propozycja podania:
- cukier (również trzcinowy)
- bułka tarta przysmażona na maśle
- jogurt, gęsta śmietana
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej masy. Ciasto rozwałkować na długi wałek, pokroić nożem na 15-18 kawałków. Każdy kawałek spłaszczyć, nadziać truskawką, zlepić i uformować w zgrabną kulkę.
Do osolonej, wrzącej wody wrzucić knedle, delikatnie wymieszać, by się nie posklejały ze sobą. Od wypłynięcia na powierzchnię, gotować jeszcze kilka minutek. Jak sprawdzić, czy kluski są gotowe? Najlepiej wyjąć jedną na talerzyk, przepołowić, spojrzeć, czy nie ma surowego ciasta i … skosztować ;).
Ugotowane odcedzić i przełożyć bezpośrednio na talerze. Podawać od razu. Z czym? Polecam, np. z bułką tartą podsmażoną na maśle, z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, cukrem lub/i cynamonem. Smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 knedel z truskawką | całość przepisu (15 knedli) | |
wartość energetyczna | 62,5 kcal | 937 kcal |
białko | 2,0 g | 30,2 g |
tłuszcz | 0,5 g | 7,8 g |
węglowodany | 12,8 g | 192,2 g |
*wartość odżywcza dla 1 knedla podana w przeliczeniu na 15-ście otrzymanych z przepisu.
6 komentarzy
Definitywnie smak dzieciństwa 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Też ostatnio za mną chodzą knedle…
Pyszności… wersję z truskawkami nawet bardziej lubię od śliwek.
Moje dzieci uwielbiają knedle w takim wydaniu i często pytają kiedy je przyrządzę. Ja też je bardzo lubię. Od zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama często nam je przygotowywała (również zazwyczaj ze śliwkami). Mam pięcioro rodzeństwa i zawsze rywalizowaliśmy kto ich zje najwięcej 🙂
[…] lubisz wszelkie kluseczki? Zobacz także: kuleczki z kaszą manną i najlepsze knedle z owocami. […]
[…] poniższych przepisów z bloga: knedle z truskawkami, ciasto cytrynowe na palonym maśle, drożdżówki śliwka | wanilia | palone […]