62,5K
Co tu du偶o pisa膰… kolejny niezwyk艂y przek艂adaniec na Nastoletnich 馃槈 Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i b艂yszcz膮ca polewa czekoladowa.
To jest w艂a艣nie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypr贸bujcie 馃檪 A przepis, z moimi ma艂ymi modyfikacjami pochodzi st膮d. Polecam!
To jest w艂a艣nie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypr贸bujcie 馃檪 A przepis, z moimi ma艂ymi modyfikacjami pochodzi st膮d. Polecam!
Sk艂adniki:
(na blaszk臋 o wymiarach 25×35 cm)
(na blaszk臋 o wymiarach 25×35 cm)
Beza:
7 bia艂ek
szczypta soli
150 g cukru
100 g
zmielonych orzech贸w w艂oskich
zmielonych orzech贸w w艂oskich
100 g
posiekanych orzech贸w w艂oskich
posiekanych orzech贸w w艂oskich
100 g wi贸rk贸w
kokosowych
kokosowych
100 g wafelk贸w Prince
Polo, posiekanych
Polo, posiekanych
Biszkopt
kakaowy:
kakaowy:
5 jajek
5 艂y偶ek cukru
3,5 艂y偶ki
m膮ki pszennej
m膮ki pszennej
1,5 艂y偶ki
kakao
kakao
1 艂y偶eczka
proszku do pieczenia
proszku do pieczenia
Krem:
3 szkl mleka
7 偶贸艂tek
4 艂y偶ki cukru
3 艂y偶ki m膮ki
ziemniaczanej
ziemniaczanej
3 艂y偶ki m膮ki
pszennej
pszennej
320 g
mi臋kkiego mas艂a
mi臋kkiego mas艂a
1 czekolada
mleczna, posiekana
mleczna, posiekana
100
g pokruszonych wafelk贸w Prince Polo
g pokruszonych wafelk贸w Prince Polo
100 ml
spirytusu
spirytusu
Polewa czekoladowa:
3 艂y偶ki mas艂a
3
艂y偶ki kakao
艂y偶ki kakao
3 艂y偶ki cukru
3 艂y偶ki
mleka
mleka
Dodatkowo:
ok. 25
sztuk herbatnik贸w (ok. 140 g)
sztuk herbatnik贸w (ok. 140 g)
Przygotowanie:
Beza:
Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej! Bia艂ka ubi膰 na
sztywn膮 pian臋, stopniowo dodawa膰 cukier, ca艂y czas miksuj膮c. Wsypa膰 pozosta艂e
sk艂adniki i delikatnie wmiesza膰 do piany- ju偶 nie miksowa膰, a jedynie
wymiesza膰 szpatu艂k膮!
Wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w temperaturze pokojowej! Bia艂ka ubi膰 na
sztywn膮 pian臋, stopniowo dodawa膰 cukier, ca艂y czas miksuj膮c. Wsypa膰 pozosta艂e
sk艂adniki i delikatnie wmiesza膰 do piany- ju偶 nie miksowa膰, a jedynie
wymiesza膰 szpatu艂k膮!
Mas臋 przela膰 do blaszki o wymiarach 35×25
cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st.C przez oko艂o 25 minut do zarumienienia. Wyj膮膰 z piekarnika i
pozostawi膰 do wystudzenia.
cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st.C przez oko艂o 25 minut do zarumienienia. Wyj膮膰 z piekarnika i
pozostawi膰 do wystudzenia.
Biszkopt
kakaowy: Tak jak w przypadku bezy wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w
temperaturze pokojowej! Bia艂ka ubi膰 na sztywno, stopniowo dodawa膰 cukier, ca艂y
czas miksuj膮c. Doda膰 偶贸艂tka, zmiksowa膰. Wsypa膰 przesiane, suche sk艂adniki i
delikatnie wymiesza膰 szpatu艂k膮 do po艂膮czenia.
kakaowy: Tak jak w przypadku bezy wszystkie sk艂adniki powinny by膰 w
temperaturze pokojowej! Bia艂ka ubi膰 na sztywno, stopniowo dodawa膰 cukier, ca艂y
czas miksuj膮c. Doda膰 偶贸艂tka, zmiksowa膰. Wsypa膰 przesiane, suche sk艂adniki i
delikatnie wymiesza膰 szpatu艂k膮 do po艂膮czenia.
Mas臋 przela膰 do tej samej blaszki, w
kt贸rej piekli艣my bez臋. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25
minut do tzw. suchego patyczka. Wyj膮膰 i pozostawi膰 do ostygni臋cia.
kt贸rej piekli艣my bez臋. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25
minut do tzw. suchego patyczka. Wyj膮膰 i pozostawi膰 do ostygni臋cia.
Krem: 2
szkl. mleka zagotowa膰. Reszt臋 mleka zmiksowa膰 z 偶贸艂tkami, m膮kami i cukrem. Wla膰
do gotuj膮cego si臋 mleka, ca艂y czas mieszaj膮c gotowa膰 do zg臋stnienia. Zdj膮膰 z
ognia i pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
szkl. mleka zagotowa膰. Reszt臋 mleka zmiksowa膰 z 偶贸艂tkami, m膮kami i cukrem. Wla膰
do gotuj膮cego si臋 mleka, ca艂y czas mieszaj膮c gotowa膰 do zg臋stnienia. Zdj膮膰 z
ognia i pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Mi臋kkie mas艂o
utrze膰 do puszysto艣ci, stopniowo dodawa膰 ostudzony budy艅, miksowa膰 do uzyskania
jednolitego kremu. Na koniec doda膰 pokruszone wafelki Prince Polo, posiekan膮 czekolad臋 oraz spirytus, zmiksowa膰.
utrze膰 do puszysto艣ci, stopniowo dodawa膰 ostudzony budy艅, miksowa膰 do uzyskania
jednolitego kremu. Na koniec doda膰 pokruszone wafelki Prince Polo, posiekan膮 czekolad臋 oraz spirytus, zmiksowa膰.
Polewa czekoladowa:
Mleko i cukier puder umie艣ci膰 w garnuszku. Podgrzewa膰 do rozpuszczenia si臋
cukru. Nast臋pnie doda膰 pokrojone w kostk臋 mas艂o, dalej podgrzewa膰 na ma艂ym ogniu,
a偶 si臋 rozpu艣ci. Zdj膮膰 garnuszek z ognia i wsypa膰 przesiane kakao. Dobrze
wymiesza膰 i odstawi膰 na bok do zg臋stnienia.
Mleko i cukier puder umie艣ci膰 w garnuszku. Podgrzewa膰 do rozpuszczenia si臋
cukru. Nast臋pnie doda膰 pokrojone w kostk臋 mas艂o, dalej podgrzewa膰 na ma艂ym ogniu,
a偶 si臋 rozpu艣ci. Zdj膮膰 garnuszek z ognia i wsypa膰 przesiane kakao. Dobrze
wymiesza膰 i odstawi膰 na bok do zg臋stnienia.
Na kakaowy
biszkopt wysmarowa膰 po艂ow臋 kremu, przykry膰 bez膮. Na ni膮 wy艂o偶y膰 reszt臋
kremu i przykry膰 warstw膮 herbatnik贸w. Wierzch pola膰 polew膮
czekoladow膮. Ja dodatkowo udekorowa艂am ciasto wafelkami a’la Prince Polo 馃檪
biszkopt wysmarowa膰 po艂ow臋 kremu, przykry膰 bez膮. Na ni膮 wy艂o偶y膰 reszt臋
kremu i przykry膰 warstw膮 herbatnik贸w. Wierzch pola膰 polew膮
czekoladow膮. Ja dodatkowo udekorowa艂am ciasto wafelkami a’la Prince Polo 馃檪
Ciasto sch艂odzi膰 do st臋偶enia. Najlepiej smakuje nast臋pnego dnia.
Smacznego!
Smacznego!
12 komentarzy
Wyglada Bosko, po prostu fantazja I niebo w gabce
Bardzo efektownie wygl膮da 馃檪
Mia艂am kiedy艣 ten sam przepis w swoich zbiorach, ale znajoma po偶yczy艂a i ju偶 nie wr贸ci艂. D艂ugo szuka艂am w sieci, a偶 w ko艅cu trafi艂am na Tw贸j:) zapisuj臋 sobie, bo do dzi艣 pami臋tam jego smak 馃榾
w艂a艣nie zrobi艂am i lepiej wygl膮da ni偶 smakuje,kawa艂eczki ciastek w kremie rozmi臋kaj膮 si臋 i niezbyt daj膮 efekty smakowe
Piek艂am pyszny ale zamiast herbatnik贸w upiek艂am cienki biszkopt jasny
艢wietny pomys艂 z biszkoptem 馃槈
Ciesz臋 si臋, 偶e smakowa艂o.
Pozdrawiam!
Mam du偶y problem z tym przepisem. Z biszkoptu wyszed艂 bardziej kakaowy omlet ni偶 biszkopt (w dodatku nies艂odki, bez smaku), "beza" by艂a bardziej rozmi臋k艂膮 kokosank膮 ni偶 bez膮, a krem musia艂am znacznie dos艂adza膰. Polewy by艂o znacznie za ma艂o, dopiero druga porcja pomog艂a. W skr贸cie musia艂am ratowa膰 wszystko, ciasto nie warte takiej ilo艣ci roboty. Na szcz臋艣cie ostatecznie si臋 obroni艂o, ale na pewno nie b臋d臋 go robi膰 drugi raz. Piek臋 nie od dzi艣, st膮d moje rozleg艂e uwagi. 馃檪
Witam upiek艂am to ciasto na spotkanie miko艂ajkowe smakowa艂o doros艂ym jak i dzieciom biszkopt super mi臋kki my艣la艂am 偶e b臋dzie za suchy ale wr臋cz przeciwnie, beza wiadomo ze nie b臋dzie sucha i chrupi膮ca gdy dodajemy kokos i orzechy mielone ale super uzupe艂nia krem i biszkopt. Polecam!!! Piek臋 r贸wnie偶 nie od dzi艣 i nic nie ratowa艂am a polewy mi jeszcze zosta艂o 馃檪
Ciesz臋 si臋 ogromnie! Dzi臋kuj臋 za komentarz 馃檪
Pozdrawiam!
Niesamowite ciasto!!!
Ja w sumie piek臋 od niedawna i hmm no nie mia艂am problem贸w. Mo偶e ten biszkopt taki wyszed艂 bo jest problem z piekarnikiem (kiedy te偶 mi wychodzily te biszkopty bardziej maca dop贸ki nie kupi艂am nowego)
Serio uwa偶a Pani, ze biszkopt nie wyszed艂 z winy przepisu? Przecie偶 to standardowy przepis. Prosz臋 nie obwinia膰 autorki, bo ewidentnie to nie jej wina. Ciasto mo偶e czasoch艂onne, ale lubi臋 pr贸bowa膰 czego艣 nowego i by艂o warto. Pozdrawiam!