Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Boże NarodzenieCIASTACiasta czekoladoweCiasta kremowe, przekładaneRolady i ciasta biszkoptowe

Ciasto Prince Polo

by Justyna Dragan 10 kwietnia 2016
autor Justyna Dragan 10 kwietnia 2016
 
 Co tu dużo pisać… kolejny niezwykły przekładaniec na Nastoletnich 😉 Ciemny biszkopt, dwie warstwy kremu, beza orzechowa i błyszcząca polewa czekoladowa.
To jest właśnie ciasto Prince Polo! Koniecznie wypróbujcie 🙂 A przepis, z moimi małymi modyfikacjami pochodzi
stąd. Polecam!


 
Składniki:
(na blaszkę o wymiarach 25×35 cm)

 
Beza: 
7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g
zmielonych orzechów włoskich
100 g
posiekanych orzechów włoskich
100 g wiórków
kokosowych
100 g wafelków Prince
Polo, posiekanych

 
Biszkopt
kakaowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
3,5 łyżki
mąki pszennej
1,5 łyżki
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

 
Krem:
3 szkl mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 łyżki mąki
pszennej
320 g
miękkiego masła
1 czekolada
mleczna, posiekana
100
g pokruszonych wafelków Prince Polo
100 ml
spirytusu

 
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3
łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki
mleka
 
Dodatkowo:
ok. 25
sztuk herbatników (ok. 140 g) 


 
Przygotowanie:
 
Beza:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na
sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe
składniki i delikatnie wmieszać do piany- już nie miksować, a jedynie
wymieszać szpatułką! 
 
Masę przelać do blaszki o wymiarach 35×25
cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do
180 st.C  przez około 25 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i
pozostawić do wystudzenia.
 
Biszkopt
kakaowy:
Tak jak w przypadku bezy wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały
czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i
delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.
 
Masę przelać do tej samej blaszki, w
której piekliśmy bezę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 25
minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
 
 Krem: 2
szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać
do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z
ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
 
Miękkie masło
utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania
jednolitego kremu. Na koniec  dodać pokruszone wafelki Prince Polo, posiekaną czekoladę oraz spirytus, zmiksować. 
 
 Polewa czekoladowa:
Mleko i cukier puder umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło, dalej podgrzewać na małym ogniu,
aż się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i wsypać przesiane kakao. Dobrze
wymieszać i odstawić na bok do zgęstnienia.
 
Na kakaowy
biszkopt wysmarować połowę kremu, przykryć bezą. Na nią wyłożyć resztę
kremu i przykryć warstwą herbatników. Wierzch polać polewą
czekoladową. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto wafelkami a’la Prince Polo 🙂
 
Ciasto schłodzić do stężenia. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego! 
 
 
czekolada mlecznaherbatnikiorzechy włoskiewiórki kokosowe
12 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Knedle z truskawkami
następny
Owsianka Reggae

Zobacz również

Ciasto Poduszkowiec

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

Ebook “Świąteczne wypiekanie”

Brownie z masłem orzechowym

12 komentarzy

Katarzyna Stryjewska 10 kwietnia 2016 - 16:44

Wyglada Bosko, po prostu fantazja I niebo w gabce

odpowiedz
babka z rodzynkiem 10 kwietnia 2016 - 16:58

Bardzo efektownie wygląda 🙂

odpowiedz
Beata Kuśmirek 10 kwietnia 2016 - 17:19

Miałam kiedyś ten sam przepis w swoich zbiorach, ale znajoma pożyczyła i już nie wrócił. Długo szukałam w sieci, aż w końcu trafiłam na Twój:) zapisuję sobie, bo do dziś pamiętam jego smak 😀

odpowiedz
Sylwester Mikosiński 11 kwietnia 2016 - 19:44

właśnie zrobiłam i lepiej wygląda niż smakuje,kawałeczki ciastek w kremie rozmiękają się i niezbyt dają efekty smakowe

odpowiedz
Anonimowy 3 kwietnia 2017 - 10:25

Piekłam pyszny ale zamiast herbatników upiekłam cienki biszkopt jasny

odpowiedz
Justyna Dragan 3 kwietnia 2017 - 12:31

Świetny pomysł z biszkoptem 😉
Cieszę się, że smakowało.
Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 12 kwietnia 2017 - 20:36

Mam duży problem z tym przepisem. Z biszkoptu wyszedł bardziej kakaowy omlet niż biszkopt (w dodatku niesłodki, bez smaku), "beza" była bardziej rozmiękłą kokosanką niż bezą, a krem musiałam znacznie dosładzać. Polewy było znacznie za mało, dopiero druga porcja pomogła. W skrócie musiałam ratować wszystko, ciasto nie warte takiej ilości roboty. Na szczęście ostatecznie się obroniło, ale na pewno nie będę go robić drugi raz. Piekę nie od dziś, stąd moje rozległe uwagi. 🙂

odpowiedz
Anonimowy 6 grudnia 2017 - 11:04

Witam upiekłam to ciasto na spotkanie mikołajkowe smakowało dorosłym jak i dzieciom biszkopt super miękki myślałam że będzie za suchy ale wręcz przeciwnie, beza wiadomo ze nie będzie sucha i chrupiąca gdy dodajemy kokos i orzechy mielone ale super uzupełnia krem i biszkopt. Polecam!!! Piekę również nie od dziś i nic nie ratowałam a polewy mi jeszcze zostało 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 6 grudnia 2017 - 12:00

Cieszę się ogromnie! Dziękuję za komentarz 🙂
Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 21 marca 2018 - 07:28

Niesamowite ciasto!!!

odpowiedz
Ewa 20 listopada 2020 - 18:59

Ja w sumie piekę od niedawna i hmm no nie miałam problemów. Może ten biszkopt taki wyszedł bo jest problem z piekarnikiem (kiedy też mi wychodzily te biszkopty bardziej maca dopóki nie kupiłam nowego)

odpowiedz
Monika 17 października 2021 - 08:27

Serio uważa Pani, ze biszkopt nie wyszedł z winy przepisu? Przecież to standardowy przepis. Proszę nie obwiniać autorki, bo ewidentnie to nie jej wina. Ciasto może czasochłonne, ale lubię próbować czegoś nowego i było warto. Pozdrawiam!

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT