1,8K
Owsiankę jem 4-5 razy w tygodniu, zawsze na śniadanie. Najczęściej na zmianę z omletem owsianym 😀 Płatki owsiane to moje uzależnienie! Uwielbiam je pod każdą postacią: gotowane, pieczone, w jogurcie, na mleku, w koktajlu….
Dzisiaj owsianka Reggae- kolorystycznie nawiązująca do tego stylu. Gorąco polecam! Roboty z nią mało, a smak nieziemski!
Składniki: (na 1 porcję)
Owsianka:
1 szkl mleka
5 łyżek płatków owsianych
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ostropestu (można pominąć)
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
1 kiwi
1/2 pomarańczy
kilka truskawek
Przygotowanie:
Owsianka: Mleko przelać do garnuszka. Dodać cynamon, ostropest oraz płatki owsiane. Gotować, aż płatki zmiękną, a owsianka będzie gęstsza (ok.5-10 minut od zagotowania). Po tym czasie dodać miód i wymieszać. Garnuszek z owsianką przykryć talerzem i odstawić na kilka minut, by owsianka nabrała odpowiedniej konsystencji. Płatki powinny wchłonąć całe mleko.
Gorącą owsiankę przełożyć do miseczki. Udekorować obranymi i pokrojonymi wcześniej owocami. Zajadać od razu. Smacznego!
1 komentarz
moje ulubione śniadanko 🙂