75,5K
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki w połowie ilości mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do „ruszenia” drożdży.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mleka i cukru, mąkę, sól oraz jajka. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Na koniec dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ponownie wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować zgrabną kuleczkę.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone Brioche wyjąć z keksówek i pozostawić do przestudzenia. Smacznego!
Na tych bułeczkach nigdy się nie zawiodłam! Piekłam je już 3 razy i za każdym są idealne! Co mam na myśli pisząc „idealne”?? Przede wszystkim to, że są niezwykle maślane, puchate i bardzo lekkie. Smakują jak bułki z najlepszej piekarni! Brioche wywodzą się z kuchni francuskiej i podawane są na słodko, najczęściej na śniadanie w towarzystwie masełka, dżemu, miodu itp. Szukając przepisu, natknęłam się na wiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Postanowiłam więc kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam!
Składniki: (na dwie Brioche)
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 szkl ciepłego mleka
400 g mąki pszennej
6 łyżek cukru
szczypta soli
3 jajka
160 g miękkiego masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki w połowie ilości mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do „ruszenia” drożdży.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mleka i cukru, mąkę, sól oraz jajka. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Na koniec dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ponownie wyrobić.
Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować zgrabną kuleczkę.
Przygotować dwie keksówki o wymiarach 10×20 cm (lub troszkę większe). Wysmarować je masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej włożyć po 8 kuleczek ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, tym razem na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone Brioche wyjąć z keksówek i pozostawić do przestudzenia. Smacznego!
25 komentarzy
apetycznie wyglądają…trzeba spróbować 🙂
Drożdżówki super, ciasto po upieczeniu jest jak obłoczek, leciutkie i bardzo delikatne. Troszeczkę zmodyfikowałam: zrobiłam maślaną kruszonkę z niewielką ilością cynamonu- mega!!!
Polecam 😃
A mogę zapytać o markę Pani piekarnika? Piec góra dół czy z termoobiegiem?
Polecam z termoobiegiem.
Mam pierkarnik firmy Mastercook 🙂
Pozdrawiam!
A po co to dodatkowe jajko roztrzepane z mlekiem? ??
By posmarowac buleczki tuz przed pieczeniem. Wszystko jest opisane w przepisie 😉 Dzieki temu buleczki maja ladny kolor. Pozdrawiam! 😀
Dzień dobry. Takie pytanie. Nie mam świeżych drożdży tylko w proszku jak należy je zastosować w tym przepisie.
Suchych drożdży dajemy 2x mniej, czyli 10 gram. Mieszamy je od razu z pozostałymi składnikami (pomijamy przygotowanie rozczynu) ;).
Drożdżówki super, ciasto po upieczeniu jest jak obłoczek, leciutkie i bardzo delikatne. Troszeczkę zmodyfikowałam: zrobiłam maślaną kruszonkę z niewielką ilością cynamonu- mega!!!
Polecam 😃
A bez termoobiegu nie będzie? Czy muszę kupić nową kuchenka – obecna bez termoobiegu ma 4 lata czyli to młoda kuchenka pozdrawiam
Mozna upiec z termoobiegem, ale zmniejszylabym wtedy temperature 🙂
Jaki typ mąki ? 450? 500? 550?
Zrobiłam , spróbowałam i moje spostrzeżenia…
Ciasto wyszło śliczne, pieknie wyrosło i w środku jest super puszyste. Jednak jak dla mnie za mało słodkie… Myślałam, że to bardziej będa takie bułeczki drożdżowe maślane ale na słodko a mam wrażenie jakby wogóle nie było dodanego cukru. Ile można dać cukru na tą porcję mąki aby były słodziutkie?
Witam 🙂 Fakt, dajac 3 lyzki cukru buleczki nie sa wybitnie slodkie 🙂 Wezme Pani komentarz pod uwage i poprawie przepis zwiekszajac ilosc cukru do 5-6 lyzek. Tyle powinno byc w sam raz. A jesli lubi Pani slodsze buleczki- nastepnym razem prosze dac jeszcze wiecej cukru 🙂 Pozdrawiam!
Jakiego typu mąki Pani użyła?
polecam mąki o wyższej zawartości białka. Mąki typ od 450 do 650 będą okay 🙂
Witam,
Czy można zwinąć to w ślimaczki z dodatkiem czekolady i upiec w formie na muffiny?? Czy to ciasto nie da się za bardzo w ten sposób zwinąć? Pozdrawiam 🙂
Wyszły przepyszne, zapisuję do ulubionych 😊
Zrobiłam z podwójnej porcji. Pyszna🙂
Witam! Czy Pani ciasto jest też bardzo leźne ?,po wyrobieniu ja miałam bardzo luźne i nie mogłam zrobić kulki,dosypałam trochę mąki i było ok,bułeczka wyszła przepyszna,pozdrawiam
bardzo przyjemny w pracy przepis.
bułeczka lekka i smaczna.
😉
🙂
Buleczki pyszne. Pieke je juz kolejny raz. Dlugo szukałam przepisu I postanowilam robic te , strzal w dziesiatke. Polecam.
Urszula
A mnie zamiast ciasta wyszła prytka i nie wiem czy dodawać mąki czy w ogóle coś z tego będzie.
O mamuśku, wyszły przepyszne, cudownie puszyste, dodałam troszkę więcej cukru i są mega, dziękuję za wspaniały przepis, dzieci się zajadają, jedna keksówka zniknęła zanim wystygła…dobrze, że jest druga bo przynajmniej dla męża coś zostało