Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuścić w letniej wodzie. W dużej misce połączyć ze sobą mąkę krupczatkę, sól, cukier, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik, wszystkie orzechy, migdały, posiekane suszone śliwki i czarnuszkę. Do suchych składników wlać letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (nie ma konieczności użycia miksera). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kuchennym blacie na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać, a następnie przełożyć do keksówki o wymiarach 40×12 cm (u mnie mniejsza, bo 30×10 cm) wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównać szpatułką i pozostawić w temperaturze pokojowej do kolejnego wyrastania na około 20 minut.
2 komentarze
Super Przepis!
Super przepis pozdrawiam