Kruche cynamonowo- orzechowe ciasteczka świąteczne maźnięte z góry deserową czekoladą. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole. Gorąco polecam i zachęcam do upieczenia ich ze swoimi dziećmi!
SKŁADNIKI
(na 20-30 ciasteczek)
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
- migdały, orzechy, kilka kostek pokrojonej czekolady, cukier trzcinowy
Do dekoracji:
- 1/3 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
- 1-2 łyżeczki śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: wszystkie składniki zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut (lub dłużej).
Po tym czasie ciasto podzielić na 2-3 części, rozwałkować je na grubość 3-4 mm (podsypując odrobiną mąki) i za pomocą foremki wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego ciastka wcisnąć orzeszek, migdał lub/i kawałek czekolady i posypać cukrem trzcinowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 8-13 minut (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek). Upieczone wyjąć i wystudzić.
Czekoladę deserową rozpuścić wraz ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Płynną przełożyć do foliowego woreczka, odciąć koniuszek i udekorować nią ciastka. Po zastygnięciu czekolady przechowywać ciastka w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!