Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Boże NarodzenieCIASTAOKAZJETarty i ciasta krucheWielkanoc

Pleśniak

by Justyna Dragan 10 marca 2020
autor Justyna Dragan 10 marca 2020

Ciasto Pleśniak- znane i lubiane przez wielu. Kruche ciasto w jasne i ciemnej odsłonie, kwaśny dżem z czarnej porzeczki i słodka pianka bezowa. Długo nie robiłam tego ciasta, ale warto było wrócić do tego smaku. Serdecznie polecam upiec ;).


SKŁADNIKI

(na kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm)

Ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • 5 żółtek
  • 15 g naturalnego gorzkiego kakao
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Pianka bezowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 500 g dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać, przesypać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, zagnieść w jednolitą kulę ciasta (w razie potrzeby dodać łyżkę kwaśnej śmietany). Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść do uzyskania czekoladowej kuli. Tutaj również w razie potrzeby, gdyby ciasto było za suche, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Wszystkie ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie zetrzeć na tarce- jedną jasną część bezpośrednio na dno kwadratowej blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłonią (delikatnie!). Dwie pozostałe części zetrzeć, np. do płaskich talerzy.

Pianka bezowa: Białka (o temperaturze pokojowej) ubić z solą na sztywną i lśniącą pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Na starte ciasto w blaszce wysmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wysypać starte ciemne ciasto, delikatnie docisnąć dłonią. Na to wyłożyć bezową pianę i ostatnie jasne ciasto.

Pleśniak piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Studzić w uchylonym piekarniku. Smacznego!


RADY

  • ilość cukru w cieście kruchym jest wystarczająca. To pianka bezowa nadaje ciastu słodyczy.
  • wszystkie części ciasta, po schłodzeniu, warto zetrzeć, by nie marnować czasu w kolejnym etapach, np. gdy piana z białek będzie już ubita.
  • białka użyte do pianki bezowej, podczas ubijania, powinny mieć temperaturę pokojową.
  • ciasto warto studzić w uchylonym piekarniku, dzięki czemu pianka nie opadnie (unikniemy gwałtownej zmiany temperatury).

dżem
14 komentarzy
15
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Fioletowy koktajl z jagodami maqui
następny
Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Półkule czekoladowo-malinowe

Quiche z brokułami (książka „7 sposobów” Jamiego Olivera)

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

14 komentarzy

Monika 14 marca 2020 - 12:24

Moje ulubione ciasto z dziecinstwa, chetnie je upieke 😀

odpowiedz
Małgorzata 17 marca 2020 - 16:17

A co jeśli zrobilam wszystko jak w przepisie, chlodziłam w otwartym piekarniku, a beza opadła i zrobiła się taka dziwna cienka, gumowa, bezbarwna warstwa? Można to zjeść?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 marca 2020 - 20:54

Czy białka miały temperaturę pokojową? 😉

odpowiedz
Paulina 2 kwietnia 2020 - 19:12

Co można użyć zamiast kwaśnej śmietany, bo akurat nie ma się w domu ?

odpowiedz
Justyna Dragan 2 kwietnia 2020 - 19:13

Np. jogurt naturalny 😉

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 25 marca 2020 - 21:09

Wygląda smaczniej niż się nazywa 🙂 o zdjęcia to magia 😉

odpowiedz
Ania 25 kwietnia 2020 - 14:24

W jednym miejscu wypietrzyła się beza . Dlaczego tak się zadziało ?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 kwietnia 2020 - 22:55

Hmm może piekarnik ma tendencje do większego przypiekania z którejś strony? 😉

odpowiedz
Ania 25 kwietnia 2020 - 16:12

Niestety warstwa białka opadła całkowicie i wyszedł omlet A nie pianka. Wszystko robione zgodnie z przepisem. Białka w temperaturze pokojowej, uchylony piekarnik itd. Co mogło pójść nie tak ?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 kwietnia 2020 - 22:52

Czy białka były prawidłowo ubite z cukrem?

odpowiedz
Natalia 1 maja 2020 - 02:38

Robiłam i pyszny, lecz beza trochę opadła. A jak Pani upiecze ten placek to trzyma go Pani jeszcze w piekarniku i potem delikatnie uchyla drzwiczki, czy od razu?

odpowiedz
Justyna Dragan 1 maja 2020 - 09:36

Od razu uchylam 😉

odpowiedz
Natalia 22 grudnia 2020 - 17:57

Witam, czy ciasto pieczemy na termoobieg ? Czy grzałka góra i dół ?

odpowiedz
Justyna Dragan 22 grudnia 2020 - 19:56

Góra dół 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygot Dzień dobry!! 🤍 Ciacho na podwieczorek przygotowane? 😎 Pamiętajcie o tym serniku 😁Pyszna sprawa, mówię Wam!! ✌️ Solony karmel wzbogaca ten wypiek, orzechy pekan nadają chrupkości, a sam sernik to kremowa rozpusta 😊 Link w bio @justyna_dragan  Pięknego wtorku 😘 #justynadragan#foodie#delicious#cake#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#saltedcaramel @hautescuisines @foodfluffer
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.