Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
0
Boże NarodzenieCIASTAOKAZJETarty i ciasta krucheWielkanoc

Pleśniak

by Justyna Dragan 10 marca 2020
autor Justyna Dragan 10 marca 2020

Ciasto Pleśniak- znane i lubiane przez wielu. Kruche ciasto w jasne i ciemnej odsłonie, kwaśny dżem z czarnej porzeczki i słodka pianka bezowa. Długo nie robiłam tego ciasta, ale warto było wrócić do tego smaku. Serdecznie polecam upiec ;).


SKŁADNIKI

(na kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm)

Ciasto kruche:

  • 200 g zimnego masła
  • 380 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g cukru
  • 5 żółtek
  • 15 g naturalnego gorzkiego kakao
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Pianka bezowa:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 500 g dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać, przesypać na stolnicę i posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, zagnieść w jednolitą kulę ciasta (w razie potrzeby dodać łyżkę kwaśnej śmietany). Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść do uzyskania czekoladowej kuli. Tutaj również w razie potrzeby, gdyby ciasto było za suche, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Wszystkie ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie zetrzeć na tarce- jedną jasną część bezpośrednio na dno kwadratowej blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć dłonią (delikatnie!). Dwie pozostałe części zetrzeć, np. do płaskich talerzy.

Pianka bezowa: Białka (o temperaturze pokojowej) ubić z solą na sztywną i lśniącą pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.

Na starte ciasto w blaszce wysmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wysypać starte ciemne ciasto, delikatnie docisnąć dłonią. Na to wyłożyć bezową pianę i ostatnie jasne ciasto.

Pleśniak piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-45 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Studzić w uchylonym piekarniku. Smacznego!


RADY

  • ilość cukru w cieście kruchym jest wystarczająca. To pianka bezowa nadaje ciastu słodyczy.
  • wszystkie części ciasta, po schłodzeniu, warto zetrzeć, by nie marnować czasu w kolejnym etapach, np. gdy piana z białek będzie już ubita.
  • białka użyte do pianki bezowej, podczas ubijania, powinny mieć temperaturę pokojową.
  • ciasto warto studzić w uchylonym piekarniku, dzięki czemu pianka nie opadnie (unikniemy gwałtownej zmiany temperatury).

dżem
14 komentarzy
21
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Fioletowy koktajl z jagodami maqui
następny
Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Zobacz również

Tort bezowy z mango i kokosem

Tort bezowy Banoffee

Torcik brownie malinowy

Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

14 komentarzy

Monika 14 marca 2020 - 12:24

Moje ulubione ciasto z dziecinstwa, chetnie je upieke 😀

odpowiedz
Małgorzata 17 marca 2020 - 16:17

A co jeśli zrobilam wszystko jak w przepisie, chlodziłam w otwartym piekarniku, a beza opadła i zrobiła się taka dziwna cienka, gumowa, bezbarwna warstwa? Można to zjeść?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 marca 2020 - 20:54

Czy białka miały temperaturę pokojową? 😉

odpowiedz
Paulina 2 kwietnia 2020 - 19:12

Co można użyć zamiast kwaśnej śmietany, bo akurat nie ma się w domu ?

odpowiedz
Justyna Dragan 2 kwietnia 2020 - 19:13

Np. jogurt naturalny 😉

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 25 marca 2020 - 21:09

Wygląda smaczniej niż się nazywa 🙂 o zdjęcia to magia 😉

odpowiedz
Ania 25 kwietnia 2020 - 14:24

W jednym miejscu wypietrzyła się beza . Dlaczego tak się zadziało ?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 kwietnia 2020 - 22:55

Hmm może piekarnik ma tendencje do większego przypiekania z którejś strony? 😉

odpowiedz
Ania 25 kwietnia 2020 - 16:12

Niestety warstwa białka opadła całkowicie i wyszedł omlet A nie pianka. Wszystko robione zgodnie z przepisem. Białka w temperaturze pokojowej, uchylony piekarnik itd. Co mogło pójść nie tak ?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 kwietnia 2020 - 22:52

Czy białka były prawidłowo ubite z cukrem?

odpowiedz
Natalia 1 maja 2020 - 02:38

Robiłam i pyszny, lecz beza trochę opadła. A jak Pani upiecze ten placek to trzyma go Pani jeszcze w piekarniku i potem delikatnie uchyla drzwiczki, czy od razu?

odpowiedz
Justyna Dragan 1 maja 2020 - 09:36

Od razu uchylam 😉

odpowiedz
Natalia 22 grudnia 2020 - 17:57

Witam, czy ciasto pieczemy na termoobieg ? Czy grzałka góra i dół ?

odpowiedz
Justyna Dragan 22 grudnia 2020 - 19:56

Góra dół 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Tort bezowy Banoffee

  • 2

    Kardamonki

  • 3

    Torcik brownie malinowy

  • 4

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 5

    Tort bezowy Dacquoise

  • 6

    Tarta Creme Brulee

  • 7

    Sernik z masłem orzechowym

  • 8

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 9

    Tradycyjne pączki

  • 10

    Piernik staropolski

  • 11

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 12

    Fit kopytka twarogowo-kukurydziane

  • 13

    Perfekcyjne bezy-PORADY

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Lemon Curd- przepis podstawowy
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Martyna o Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami
  • Ania o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Agata o Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwiel Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwielbiam chodzić w lecie na targ, gdzie królują polskie świeże owoce 🥰🥰 Nie pogardzę słodką truskawką, kwaskowatą porzeczką czy też soczystą maliną 😋 Już rozmyślam o kolorowych wypiekach 😍 Zdjęcie dla rozchmurzenia tych mało pogodnych dni ❤️ #foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt#fruits
Na Dzień Mamy 😎 Może na Dzień Dziecka! Wiem, Na Dzień Mamy 😎
Może na Dzień Dziecka!
Wiem, że do tych dni jeszcze trochę czasu, ale warto ZAPISAĆ ten post i wrócić do niego w odpowiednim czasie 😎😁 Te bezy cieszą oko!!! ❤️❤️❤️ Przepis poniżej ❤️

Składniki: (na 12 sztuk)

Bezy:
170 g białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny 
odrobina zielonego barwnika w żelu

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
20 g cukru pudru
kilka łyżek puree malinowego (malin zblendowanych i przetartych przez sito)
odrobina czerwonego/różowego barwnika

Do dekoracji:
pestki granatu
pistacje, posiekane
liofilizowane truskawki, pokruszone 

Przygotowanie:

Uwaga! Przygotowujemy podobnie jak w przepisie na blogu na „Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami” (link w BIO ‼️‼️). Różnice: 

➡️ Rękaw cukierniczy przez który szprycowałam bezy, najpierw od środka wysmarowałam w trzech miejscach zielonym barwnikiem (polecam robić to wykałaczką) i dopiero wtedy napełniłam worek pianą z białek. Dzięki temu wyszprycowane bezy nabrały zielonkawego odcieniu w niektórych miejscach. Spytacie, jaką tylkę cukierniczą użyłam 😉 ➡️ duża otwarta gwiazda :). Jeśli macie barwnik w proszku, wystarczy dodać do niego kilka kropel wody, by upłynnić konsystencje ☺️.

➡️ Bezy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i od razu obniżyłam do 100 st.C. Piekłam przez 2 godziny z funkcją termoobieg. Po tym czasie pozostawiłam na całą noc w uchylonym piekarniku.

➡️ Puree malinowe należy dodać tylko do połowy kremu. By dodatkowo podbić kolor, można dodać ociupinkę czerwonego lub różowego barwnika. Puree przygotujecie blendując i przecierając maliny przez sito. Ile go dodać? Kilka łyżek. Tak, by nie rozrzedzić za mocno kremu.

➡️ Kremy (biały i różowy) przełożyłam do rękawa cukierniczego (ponownie z tylką w kształcie dużej otwartej gniazdy) tak, by po jednej stronie worka był krem biały, a po drugiej- krem różowy. Szprycując kremy się łączą, a kolory pięknie i subtelnie przechodzą przez siebie.

Smaaacznego❤️❤️

#foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynk Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynkę ! 😬😂 A to naprawdę prostaaa sprawa ❤️ Nic wymyślnego, skupienie uwagi przede wszystkim na ładnym wykończeniu 😊 Chętni na przepisior? 😁 #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbl To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbliższy tydzień mało satysfakcjonujące 😬 ☔️☔️ Gdy za oknem szaro buro, postarajmy się pokolorować nieco w naszych kuchniach 😎 Tarta Creme Brulee ozdobiona świeżymi owocami to dobry pomysł. Też tak sądzisz?😁 Link w bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#cremebrulee @foodfluffer @hautescuisines
Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojony Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojonych 😉 Odetchnij ➡️ trzy głębokie wdechy ➡️ jedna pozytywna myśl ➡️ i przeżyj ten wtorek tak, jak chcesz! 😎🙌 Dzień dobry!!! #minimalism  #food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#justynadragan#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#recipe
Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie żałujcie sobie tabliczki mlecznej, gorzkiej, z orzechami, Oreo czy tam karmelowej. Czekolada do kawy, ciasta, deseru, naleśników... do wszystkiego 😬😅 Ahhh jaki to jest wdzięczny produkt 🍫🍫🍫 Na zdjęciu meeega czekoladowe babeczki z kremem Toffifee. Link do przepisu przypominam w bio @justyna_dragan ❤️ Pięknego dnia dla Was 😘 #justynadragan#cupcakes#toffifee#foodie#delicious#cookies#ciasto#tort#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#peach @thebakefeed #thebakefeed @thefeedfeed #feedfeed
Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niec Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niech to będzie trafna przypominajka o ŚNIADANIU 😉 A Pomysłów na śniadanie szukaj na: ➡️ www.justynadragan.pl  i w Cytrynce 🍋🍋📚📚 Dobrego dnia kochani!! #justynadragan#pancakes#placuszki#heatlhyfood#sweet#foodpick#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#blueberries
Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Zróbcie sobie dobrą kawkę dzisiaj! A jak nie macie gdzie, nie macie w czym lub wolicie, gdy ktoś Wam zdobi tooo.... ➡️➡️ @slodkawa służy pomocą 😁🙌🙌 i nie tylko! Na Śląsku jest masa miejscówek, które mimo tych dziwnych i ciężkich dla gastro czasów działa na wynos ❤️🥰___ ‼️‼️‼️ Mam pomysł ! 😎 Idąc za ideą #wspieramgastro napisz nazwę swojej ULUBIONEJ KAWIARNI/PIEKARNI/RESTAURACJI ITP.(a najlepiej ją oznacz 🙌). i dopisz do niej miasto, w której się znajduje. Może dzięki Twojemu poleceniu, koleżanka z poniższego komentarza mieszkająca w pobliżu lub będąca przejazdem wpadnie do tej miejscówki ❤️ Czekam na Wasze rekomendacje !!! Zaraz wstawię w komentarzu swoją pyszną listę ze Śląska 😘#justynadragan#coffe#coffeetime#coffeelover#coffeevibesfoodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#follow#followme#recipe
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT