Creme brulee – francuski deser, któremu ciężko się oprzeć. Słodycz, kremowość i chrupiący akcent w postaci skarmelizowanego na złocisty kolor cukru. Niewielka ilość składników, prostota wykonania i apetyczny wygląd… nie trudno się dziwić, że deser ten pokochał cały świat. Przepis na klasyczny creme brulee znajdziesz na blogu: KLIK. Jeśli to Twoje smaki, a jednocześnie nie zdarza Ci się odmawiać kawałka wybornie kremowego sernika, to receptura, którą dzisiaj dla Ciebie przygotowałam, na pewno przypadnie Ci do gustu. Sernik creme brulee zaintryguje wielu!
W poszukiwaniu jeszcze większej ilości kulinarnych inspiracji, sprawdzonych przepisów i porad zajrzyj również na portal Przepisy.pl – to miejsce skupiające wszystkich miłośników dobrej kuchni. Sam sprawdź! 😉
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 22 cm)
Spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 60 g masła, stopionego
- spora szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g twarogu tłustego na sernik (u mnie mielony wiaderkowy z Piątnicy)
- 200 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 150 g białej czekolady
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 20 g mąki ziemniaczanej
Creme brulee:
- 250 g śmietanki kremówki 36%
- 3 żółtka z dużych jaj
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 2-3 łyżki cukru do karmelizowania
PRZYGOTOWANIE
Spód: herbatniki pokruszyć na piasek (lub zmiksować w malakserze), wymieszać z ciepłym stopionym masłem, kakao i szczyptą soli. Ciasteczkową masę rozsypać do tortownicy o średnicy 22 cm, której dno wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia. Spód podociskać dłonią. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut. Wyjąć i przestudzić.
Masa serowa: czekoladę rozpuścić w śmietance kremówce. Wszystkie składniki masy serowej podczas łączenia powinny być w temperaturze pokojowej. Krótko wymieszać je w misce przy pomocy trzepaczki (nie ubijać, nie napowietrzać). Masę przelać na podpieczony spód, piec w kąpieli wodnej przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Sernik powinien być ścięty po środku (wciąż może być jednak delikatnie „galaretowaty”). Wyjąć.
Creme brulee: śmietankę podgrzać z cukrem, aż cukier się rozpuści. Żółtka krótko ubić trzepaczką, wlać ciepłą śmietankę z cukrem oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać. Taką mieszaninę ostrożnie przelać na gorący sernik. Zapiekać jeszcze przez 50-60 minut w 120 st. C (już bez kąpieli wodnej), aż creme brulee się zetnie. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
Rano równomiernie rozsypać na powierzchni 2-3 łyżki cukru i skarmelizować go przy pomocy palnika gazowego. Sernik przechowywać w lodówce. Smacznego!
Zobacz także:
• 28 różnorodnych przepisów na serniki pieczone – KLIK
23 komentarze
Mam pytanie – czy można zrobić ten sernik bez warstwy cremu brulee? I zakończyć na masie serowej? Zapiecze się dobrze i będzie wszystko ok, czy wtedy należałoby go jakoś inaczej wykończyć?
Jeden z moich ulubionych serników. Pyszny <33
Wyśmienity sernik. 🙂
Wypróbowany – jest obłędny 🙂 Lecę po kolejny przepis 😀
Pyszny sernik, ale sama jeszcze nie odważyłam się na wykonanie. 😀
Extra!
Pychota! 😀
Ja wpadłam na pomysł aby górna warstwę zrobić z czekolady 😉
Kocham serniki, także te z rodzynkami 😀 Na pewno spróbuję tego wariantu 🙂
Idealny. Chętnie spróbowałabym takiego sernika
Creme brulee uwielbiam <3 więc sernik z przyjemnością wypróbuję.
Jakie role pełni biała czekolada w masie serowej? Można ją czymś zastąpić lub pominąć?
Będę musiała spróbować. Smacznie się prezentuje
Wygląda obłędnie. Nigdy nie słyszałam o takiej wersji sernika
Chyba dwa lata nie piekłam sernika. ten przepis bardzo mnie ciekawi
Pokarzę mamie ten przepis., Sama też z chęcią spróbuję go zrobić
Czuję jak rozpływa sie ustach.
Obłędny smak sernika .Delikatny , wilgotny rozpływa się w ustach no mistrzostwo .Wszyscy goście byli zachwyceni smakiem.
Polecam przepis z całego serca 🙂
Czy w creme brulee powinno być 250g czy 250 ml śmietanki?
Cudowny! Juz sobie wyobrażam smak tego kremu na serze…
Piekłam już wiele razy i jest boski 🙂 Pytanie – czy w całości wykończony, z upalonym cukrem dobrze przeżyje godzinną podróż pociągiem? Czy w ogóle, nawet jeszcze bez warstwy cukrowej, ale z warstwą creme brulee przeżyje podróż? Chciałabym poczęstować nim znajomych z biura, bo to wyjątkowe ciasto, ale nie wiem, czy wytrzyma 🙁
jeśli chciałabym zrobić ciasto na zwykłej blaszce 24 x 36, to jak przeliczyć składniki?
Ten sernik zawsze robi na mnie duże wrażenie . Uwielbiam GO!