6,1K
Prościutka szarlotka, której przygotowanie to sama przyjemność! Najpierw z masła i suchych składników wykonujemy kruszonkę i dopiero wtedy dodajemy do nich ubite jajka oraz obtoczone w cynamonie jabłka. Bajeczne ciasto!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)
Ciasto:
600 g jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cynamonu
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru trzcinowego
200 g cukru trzcinowego
80 g zimnego masła
2 duże jajka
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z cynamonem. Obydwie mąki, sól, proszek do pieczenia i cukier trzcinowy wymieszać w misce. Dodać zimne masło, rozetrzeć palcami kruszonkę. Jajka ubić z mlekiem do puszystości, razem z jabłkami dodać do kruszonki. Całość dobrze wymieszać.
Gęste ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą), wyrównać zwilżoną dłonią lub łyżką. Wierzch posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego i odrobiną cynamonu (pół łyżeczki). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną szarlotkę wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis zmodyfikowany z tej strony.
Upieczoną szarlotkę wyjąć i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis zmodyfikowany z tej strony.
15 komentarzy
Achhh, moja ulubiona wersja szarlotki <3
Dobrze to słyszeć! 😀
I do tego kawusia *-*
Obowiązkowo 😉
Ciekawy przepis. Dla mnie do tej pory szarlotka to były zamiennie warstwy ciasta i jabłek. Koniecznie muszę sprawdzić 🙂
Polecam!
Super ciasto! 🙂
Dobrze to słyszeć 🙂
Czy można zamiast cukru trzcinowego dac zwykły biały cukier?
Tak 🙂
Odkąd dodałaś ten przepis na blog robię go już chyba 5 raz. Uwielbiam tę szarlotkę <3
Ale się cieszę!! 😀
Jakie jabłka będą najlepsze ?
Kwestia indywidualna 🙂 Ostatnio robiłam z Ligoli i wyszło super!
[…] […]