27,7K
Zdrowe, domowe bułki fitness z dużą ilością nasion, pieczone tylko na mące pszennej pełnoziarnistej. Jedne z moich ulubionych! Są ciężkie, mają zwarty miąższ i przyjemnie chrupią pod zębami. W przepisie wykorzystujemy naprawdę sporo maślanki, która przedłuża świeżość i wilgotność bułek. Do wypróbowania, obowiązkowo! 😉
Składniki: (na 8-9 sztuk)
Składniki: (na 8-9 sztuk)
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki miodu
50 ml letniej wody
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
300 ml letniej maślanki
Posypka:
po 1 łyżce: otrębów, słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i pestek dyni
Dodatkowo:
zimna woda
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże wraz z miodem rozpuścić w letniej wodzie. Dodać 2 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do ruszenia drożdży.
Mąkę wymieszać z solą i wszystkimi nasiona. Wlać letnią maślankę i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania zwartego, ciemnego i delikatnie lepkiego ciasta. Pozostawić je w misce przykrywając folią spożywczą, schować do lodówki na całą noc (8-10 godzin).
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść na blacie i rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Nożem pokroić na trójkąty (otrzymamy 8-9 sztuk).
Przygotować dwa głębokie talerze. Jeden napełnić zimną wodą, do drugiego wsypać wymieszane ziarna (po łyżce z każdego rodzaju).
Bułki zanurzyć z jednej strony najpierw w zimnej wodzie, następnie w posypce z ziaren. Umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 60 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut do delikatnego wyrośnięcia i zarumienienia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego!
26 komentarzy
cudownie wyglądają te bułeczki. Koniecznie muszę wypróbować, patent z maślanką mnie kupił 😀
Polecam! 😉
Ile kcal mają bulki
Oj nie pogardziłabym taką kanapką na żaden posiłek 😉
😉
Wyjdą z mąki orkiszowej��
Myślę, że bez problemu! 😉
W mojej ukochanej piekarni są takie bułki. Kupuję tylko je już od kilku lat. Teraz w końcu mogę spróbować upiec je sama 🙂
Polecam!
Czy zamiast świeżych drożdży można dac instant
Tak, wtedy 2x mniej
I zamiast maślanki jogurt grecki?
Tak 🙂
Genialne są te bułki. Teraz tylko lenistwo może mnie zmusić do kupienia innych w piekarni 😀
Super!! Baaardzo się cieszę ❤
Justynko, a mogłabym uzyc drozdzy w proszku czy muszą być świeże?
Tak można. Proszę dać 2x mniej niż świeżych ☺️
Czy można zastąpić czymś miód?
Jasne! Daj dowolny cukier, syrop z agawy, syrop klonowy, ksylitol itp. 😊
Z melasą zamiast miodu też wychodzą pyszne!
Jedzenie mniej kalorycznych rzeczy zawsze wychodzi nam na plus. Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie.
Czy koniecznie muszą odstać w lodówce 8 godzin? Czy mogłoby ciasto postać z godzinę do wyrośnięcia i później znowu godzinę już po uformowaniu?
możesz zostawić na 60-90 minut i wtedy formować 🙂
Upiekłam. Maślankę zastąpiłam kefirem, bo akurat nie miałam w lodówce. Wszystko wyszło perfekcyjnie! Bułeczki są godne polecenia. Proporcje składników idealne. Smakowały wszyskim domownikom, nawet wybrednym nastolatkom i będą teraz pieczone u nas regularnie. Dziękuję!
Upiekłam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. O tym, że są zbite, przeczytałam przed chwilą i dobrze. wyszły super. Następnym razem informuję wcześniej. Ale są naprawdę ekstra! Dziękuję!
Bułki, oczywiście, uformuję wcześniej. Ach ten słownik. 😁