77,2K
Kremowe mini serniczki maźnięte kwaśnym musem malinowym. Nie są trudne w wykonaniu, są za to bajecznie pyszne! Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze zachowują swój biały kolor i aksamitność. Najbardziej przypadły do gustu moim rodzicom, którzy uwielbiają serniki pod każdą postacią. Gorąco polecam!
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
Ciasteczkowy spód:
140 g kakaowych herbatników
30 g masła
30 g masła
1 łyżka mleka
Masa sernikowa:
600 g twarogu sernikowego, mielonego
100 g śmietanki kremówki 30%
2 jajka
150 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
15 g mąki ziemniaczanej
100 g śmietanki kremówki 30%
2 jajka
150 g cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
15 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
100 g malin
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć na piach, np. zmiksować w malakserze. Dodać do nich stopione masło i mleko, wymieszać. Masę wyłożyć na dno 15 papilotek umieszczonych w formie na muffinki, dobrze docisnąć łyżką. Schować do lodówki.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać je w misce tylko do połączenia. Przelać na ciasteczkowe spody.
Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko pozbywając się pestek. Dodać 2 łyżki cukru pudru, wymieszać. Na górę każdego serniczka nałożyć odrobinę musu malinowego i przy pomocy wykałaczki zrobić esy-floresy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez ok. 35-40 minut, aż serniczki delikatnie wyrosną i będą ścięte. Wyjąć i wystudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce- wtedy smakują najlepiej!
34 komentarze
Pysznie wyglądają!
Jakie ładne! 😉
Jak przechowywać serniczki ? Muszą być cały czas w lodówce ?
Najlepiej przechowywać w lodówce 🙂
Można, ale wtedy w serniczkach Hitach pominęłabym polewę czekoladową 🙂
Pozdrawiam!
witam. Mam piekarnik taki elektryczny i tam się nie ustawia temp. CZy też mam piec 20 min?
Ciężko mi powiedzieć. Należy kontrolować stopień wypieczenia serniczków 🙂
Bardzo fajnie wyglądają , pycha
Polecam 🙂
Piekła Pani termoobieg czy góra-dół?
góra dół 🙂
Ten sernik ma być taki że jak włożę patyk ma nie być mokry?
A jak się zapomni dodać śmietankę, to też wyjdą?
Ale cuda <3
😉
Och jak tylko zobaczyłam te zdjęcia to wiedziałam, że muszę wypróbować. Babeczki właśnie siedzą w piekarniku 🙂
Extra!! 🙂
Ale to jest dobre <3
nie ma opcji, żeby serniczki doczekały drugiego dnia takie są dobre 😀
Serniczki są boskie! Zrobiłam je na rodzinną imprezę – były świetne ponieważ nie wymagaj więcej czasu jak zwykłe ciasto, a w dodatku nie trzeba się martwić o dodatkowe talerzyki dla gości;? Jeśli chodzi o smak, to powiem tyle – musiały być pyszne, ponieważ zrobiłam dwie porcje i nie zdążyłam zjeść ani jednejXD
❤️❤️
Czym mogę zastąpić śmietanę 30%? 🙂
Jogurtem lub śmietaną kwaśną 😉
Czy masz może jakiś magiczny sposób żeby nie opadały? Albo przynajmniej opadały równo? 😀
krótko zmiksować składniki masy serowej (nie napowietrzać) i piec w niskiej temperaturze 😉
Czy te serniczki mogę zrobić w blaszce jako całość czy muszą być papilotki??
Możesz☺️
Witam, serniczki wyglądają obłędnie a jakiego Pani sera konkretnie użyła?
Ile czasu piec taki sernik?
Do momentu, aż masa serowa będzie ścięta 😉
Wyszły przepyszne ♥️
Witam,czy możemy pominąć mus malinowy?
Witam serdecznie potrzebuję proporcje śmietany i jajek na 1 kg.sera mielonego do tego przepisu plizz 😊
Jak długo wcześniej można zrobić serniczki, żeby nie straciły na wartości?