7,4K
DomoweDomowe czekoladki Reese’s w nieco zdrowszej odsłonie- z gorzką czekoladą i miodem, tylko z trzech składników. Jedna taka czekoladka ma naprawdę sporo kalorii, więc nie rozpędzajmy się za bardzo ;). To świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia, jednak trzeba zachować umiar. Zarówno gorzka czekolada, orzechy, jak i miód są bardzo kaloryczne- warto mieć to na uwadze.
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
200 g masła orzechowego (zwykłego lub z kawałkami orzeszków tzw. crunchy)
50 g miodu
200 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło orzechowe dobrze wymieszać z miodem. Czekoladę posiekać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Na dno papilotek na pralinki nałożyć łyżeczkę rozpuszczonej czekolady i rozsmarować ją również na bokach. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.
Czekoladki wypełnić masłem orzechowym z miodem, przykryć resztą czekolady. Ponownie schłodzić do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem delikatnie oddzielić papierki od czekoladek. Smacznego!
Rady:
- w mniej zdrowszej wersji gorzką czekoladę można zastąpić czekoladą mleczną lub mieszanką mlecznej z deserową. Miód natomiast można zamienić na cukier puder.
- z przepisu otrzymamy 12 pralinek o dolnej średnicy ok. 3,5 cm. Korzystając z mniejszych foremek, składników wystarczy na więcej czekoladek.
16 komentarzy
Moja miłość! Kocham Reese's <3 🙂
Genialne! Zrobię sobie takie 😉
Super! Zachęcam również do podzielenia się zdjęciem ;D
Mmmm pyszności, aż chciałoby się zjeść tak do kawy 🙂
Polecam!
Oj będę robić. dobrze, że takie składniki zawsze mam w domu 😀
😉
bardzo kaloryczne. zrobić i zjeść wszystkie <3
Hehe 😉
Ależ ostatnio aktywnie się na blogu zrobiło. Super! 😀
Pozdrawiam! 🙂
Uwielbiam te czekoladki. Będę robić 🙂
Polecam! 🙂
OMG! Smakują jak prawdziwe <3
Dobrze to słyszeć! 😉
Mniam, ale brakuje bardzo ważnego składnika, soli.. Zdecydowanie Reese’s bez soli to nie to samo:)