Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
CIASTASerniki

Limonkowy sernik z białą czekoladą

by Justyna Dragan 9 września 2020
autor Justyna Dragan 9 września 2020

Idealny sernik w oczach wielu osób często się różni. Niektórzy preferują serniki ciężkie, z dużą ilością jaj, gdzie twaróg mieli się własnoręcznie. Inni będą zwolennikami serników lekkich jak chmurka, kremowych i pieczonych w kąpieli wodnej. Niewątpliwie w polskich kawiarniach królują aktualnie właśnie te drugie. Dzisiejszy przepis skierowany jest dla osób lubiących intensywnie kwaskowate smaki. Ten limonkowy sernik z białą czekoladą zachwyci Was swoją kremowością, prostotą wykonania i orzeźwiającym smakiem limonki. Do samej masy serowej wykorzystujemy trzy limonki- zarówno sok, jak i otarte skórki, a także aż trzy tabliczki białej czekolady, które topimy w tłustej śmietance. Pieczemy w dość niskiej temperaturze (150 st.C) przez ponad godzinę. Zalecam pieczenie w kąpieli wodnej (w blaszce wypełnionej wodą). Podany wymiar tortownicy (22 cm) jest idealny, by uzyskać wysoki sernik (masa serowa będzie sięgać prawie do samej góry tortownicy, ale nie przejmujcie się- sernik nie rośnie, nie opada, pozostaje równiusieńki). Oczywiście, jeśli chcecie, możecie użyć większej tortownicy. Kolejną istotną kwestią jest odpowiednie schłodzenie po upieczeniu. Najlepszą konsystencję sernik uzyskuje po nocy (lub dłużej!) spędzonej w lodówce. Do dekoracji użyłam plasterków limonki, markizów cytrynowych i kilku borówek. Zachowałam minimalizm, by jak najbardziej skupić się jednak na samym serniku, którego smak na pewno Was zaskoczy! 😉


Zobacz także:

Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką

Sernik bananowy z czekoladą na melasie

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

 

 

 

 

 

 

 


SKŁADNIKI

(na tortownicę o średnicy 22 cm)

Spód:

  • 150 g markizów cytrynowych (kruchych ciasteczek z kremem cytrynowym)
  • 30 g masła, stopionego

Masa serowa:

  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml soku z limonek (z około 3 sztuk)
  • skórka otarta z 3 limonek (wyparzonych)
  • 900 g tłustego twarogu mielonego (u mnie Mój Ulubiony z Wielunia i ten ser właśnie polecam. Użyłam 2 opakowania po 450 g)
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Do dekoracji:

  • plasterki limonki
  • markizy cytrynowe

PRZYGOTOWANIE

Spód: markizy zmiksować na drobno, np. w malakserze lub przy pomocy walka. Wymieszać ze stopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, której dno wyścielić uprzednio papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Spód podociskać grzbietem łyżki, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Tortownicę ze spodem zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową przygotowując do pieczenia w kąpieli wodnej. Umieścić w większej blaszce.

Masa serowa: śmietankę kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej białe czekolady. Wystudzić. Teraz wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je krótko tylko do połączenia, a następnie wylać na podpieczony spód.

Większą blaszkę, w której znajduje się tortownica z sernikiem, wypełnić wrzątkiem do około połowy wysokości tortownicy. Limonkowy sernik z białą czekoladą piec w 150 st.C przez około 75 minut, aż będzie ścięty (dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej, pozostanie biały i równy). Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić jeszcze na 30-60 minut. Następnie wyjąć, a po wystudzeniu schłodzić całą noc w lodówce (to konieczne, sernik musi porządnie się schłodzić przed krojeniem).

Udekorować plasterkami limonki i markizami. Smacznego!


RADY

  • pamiętajcie, by dobrze zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową, by podczas pieczenia w kąpieli wodnej woda nie przedostała się do sernika i nie namoczyła spodu.
  • sernik jest mocno limonkowy, jeśli nie lubicie intensywnych kwaśnych smaków, to możecie zmniejszyć ilość soku z limonki. Mimo wszystko zachęcam do skuszenia na wersję z przepisu ;).
  • świetnym dodatkiem na wierzch upieczonego sernika będzie, np. ganache z białej czekolady lub dowolny słodki krem/mus.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 porcja (1/12 sernika) cały sernik
wartość energetyczna 559,3 kcal 6711 kcal
białko 10,3 g 123,7 g
tłuszcz  40,9 g 490,9 g
węglowodany 38,6 g 463,5 g

*wartość odżywcza przybliżona, dekoracja (limonka i markizy) nie została wliczona.

Limonkowy sernik z białą czekoladą

biała czekoladalimonkatwaróg
11 komentarzy
2
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Jagielnik kokosowo-jagodowy
następny
Francuskie ptysie karmelowo-orzechowe z kruszonką

Zobacz również

Torcik brownie malinowy

Tort bezowy Dacquoise

Tarta Creme Brulee

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

11 komentarzy

Monika 9 września 2020 - 10:45

Kocham serniki wiec wpisuje na liste do zrobienia i poznania jego smaku 😀

odpowiedz
JMC 13 września 2020 - 10:38

Pięknie i apetycznie wygląda! Sernik to moje ulubione ciasto. Przygotowywałam już go w różnych wydaniach i moim faworytem jest sernik z malinami. Limonkowego sernika z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam, ale bardzo ciekawi mnie ten smak. Niedługo mój mąż ma imieniny, więc może uda mi się zaskoczyć moich gości nowym smakiem 🙂

odpowiedz
Marta 17 listopada 2020 - 23:32

Co to za markizy cytrynowe? Sama je pieklas? Masz przepis? Podoba mi sie ich ksztalt. Gdzie mozna kupic foremki do ciastek o takim ksztalcie? Jesli to kupne ciastka, to jaka to firma?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 listopada 2020 - 23:31

Cześć! Te akurat firmy Nora 😉

odpowiedz
Jus 13 grudnia 2020 - 12:05

Czy da radę upiec sernik bez kąpieli wodnej??

odpowiedz
Justyna Dragan 15 grudnia 2020 - 08:53

Tak 🙂

odpowiedz
Agata 15 grudnia 2020 - 08:27

Super pomysł! Mam takie pytania : czy mogę użyć kwaśne Smetany jak w serniku nowojorskim i czy mogę dać połowę białej czekolady?

odpowiedz
Justyna Dragan 15 grudnia 2020 - 08:53

Mysle, ze tak 😉

odpowiedz
Maria 26 stycznia 2021 - 19:18

Hej! Chcę zrobić ten sernik dla męża na urodziny. Niestety nie lubimy mocno słodkich serników, czy taka ilość białej czekolady nie będzie za duża? Wiem, że sernik jest mocno kwaśny, ale czekolada biała jest wyjątkowo słodka.

odpowiedz
Justyna Dragan 27 stycznia 2021 - 23:01

Limonka dominuję, zostawiłabym podaną ilość czekolady 😉

odpowiedz
Iza 17 lutego 2021 - 18:50

Wspaniały przepis. Godny polecenia. Będę z przepyszną przyjemnością powracała do niego. Rodzina i znajomi zachwyceni.

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT