Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTASerniki

Limonkowy sernik z białą czekoladą

by Justyna Dragan 9 września 2020
autor Justyna Dragan 9 września 2020

Idealny sernik w oczach wielu osób często się różni. Niektórzy preferują serniki ciężkie, z dużą ilością jaj, gdzie twaróg mieli się własnoręcznie. Inni będą zwolennikami serników lekkich jak chmurka, kremowych i pieczonych w kąpieli wodnej. Niewątpliwie w polskich kawiarniach królują aktualnie właśnie te drugie. Dzisiejszy przepis skierowany jest dla osób lubiących intensywnie kwaskowate smaki. Ten limonkowy sernik z białą czekoladą zachwyci Was swoją kremowością, prostotą wykonania i orzeźwiającym smakiem limonki. Do samej masy serowej wykorzystujemy trzy limonki- zarówno sok, jak i otarte skórki, a także aż trzy tabliczki białej czekolady, które topimy w tłustej śmietance. Pieczemy w dość niskiej temperaturze (150 st.C) przez ponad godzinę. Zalecam pieczenie w kąpieli wodnej (w blaszce wypełnionej wodą). Podany wymiar tortownicy (22 cm) jest idealny, by uzyskać wysoki sernik (masa serowa będzie sięgać prawie do samej góry tortownicy, ale nie przejmujcie się- sernik nie rośnie, nie opada, pozostaje równiusieńki). Oczywiście, jeśli chcecie, możecie użyć większej tortownicy. Kolejną istotną kwestią jest odpowiednie schłodzenie po upieczeniu. Najlepszą konsystencję sernik uzyskuje po nocy (lub dłużej!) spędzonej w lodówce. Do dekoracji użyłam plasterków limonki, markizów cytrynowych i kilku borówek. Zachowałam minimalizm, by jak najbardziej skupić się jednak na samym serniku, którego smak na pewno Was zaskoczy! 😉


Zobacz także:

Sernik na kruchym cieście z czerwoną porzeczką

Sernik bananowy z czekoladą na melasie

Kolorowy sernik na zimno z serków homogenizowanych

 

 

 

 

 

 

 


SKŁADNIKI

(na tortownicę o średnicy 22 cm)

Spód:

  • 150 g markizów cytrynowych (kruchych ciasteczek z kremem cytrynowym)
  • 30 g masła, stopionego

Masa serowa:

  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml soku z limonek (z około 3 sztuk)
  • skórka otarta z 3 limonek (wyparzonych)
  • 900 g tłustego twarogu mielonego (u mnie Mój Ulubiony z Wielunia i ten ser właśnie polecam. Użyłam 2 opakowania po 450 g)
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Do dekoracji:

  • plasterki limonki
  • markizy cytrynowe

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Justyna Dragan (@justyna_dragan)


PRZYGOTOWANIE

Spód: markizy zmiksować na drobno, np. w malakserze lub przy pomocy walka. Wymieszać ze stopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, której dno wyścielić uprzednio papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Spód podociskać grzbietem łyżki, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 10 minut. Wyjąć i wystudzić.

Tortownicę ze spodem zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową przygotowując do pieczenia w kąpieli wodnej. Umieścić w większej blaszce.

Masa serowa: śmietankę kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej białe czekolady. Wystudzić. Teraz wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je krótko tylko do połączenia, a następnie wylać na podpieczony spód.

Większą blaszkę, w której znajduje się tortownica z sernikiem, wypełnić wrzątkiem do około połowy wysokości tortownicy. Limonkowy sernik z białą czekoladą piec w 150 st.C przez około 75 minut, aż będzie ścięty (dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej, pozostanie biały i równy). Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić jeszcze na 30-60 minut. Następnie wyjąć, a po wystudzeniu schłodzić całą noc w lodówce (to konieczne, sernik musi porządnie się schłodzić przed krojeniem).

Udekorować plasterkami limonki i markizami. Smacznego!


RADY

  • pamiętajcie, by dobrze zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową, by podczas pieczenia w kąpieli wodnej woda nie przedostała się do sernika i nie namoczyła spodu.
  • sernik jest mocno limonkowy, jeśli nie lubicie intensywnych kwaśnych smaków, to możecie zmniejszyć ilość soku z limonki. Mimo wszystko zachęcam do skuszenia na wersję z przepisu ;).
  • świetnym dodatkiem na wierzch upieczonego sernika będzie, np. ganache z białej czekolady lub dowolny słodki krem/mus.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

1 porcja (1/12 sernika) cały sernik
wartość energetyczna 559,3 kcal 6711 kcal
białko 10,3 g 123,7 g
tłuszcz  40,9 g 490,9 g
węglowodany 38,6 g 463,5 g

*wartość odżywcza przybliżona, dekoracja (limonka i markizy) nie została wliczona.

Limonkowy sernik z białą czekoladą

biała czekoladalimonkatwaróg
13 komentarzy
6
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Jagielnik kokosowo-jagodowy
następny
Francuskie ptysie karmelowo-orzechowe z kruszonką

Zobacz również

Ciasto Poduszkowiec

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

Ebook “Świąteczne wypiekanie”

Brownie z masłem orzechowym

13 komentarzy

Monika 9 września 2020 - 10:45

Kocham serniki wiec wpisuje na liste do zrobienia i poznania jego smaku 😀

odpowiedz
JMC 13 września 2020 - 10:38

Pięknie i apetycznie wygląda! Sernik to moje ulubione ciasto. Przygotowywałam już go w różnych wydaniach i moim faworytem jest sernik z malinami. Limonkowego sernika z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam, ale bardzo ciekawi mnie ten smak. Niedługo mój mąż ma imieniny, więc może uda mi się zaskoczyć moich gości nowym smakiem 🙂

odpowiedz
Marta 17 listopada 2020 - 23:32

Co to za markizy cytrynowe? Sama je pieklas? Masz przepis? Podoba mi sie ich ksztalt. Gdzie mozna kupic foremki do ciastek o takim ksztalcie? Jesli to kupne ciastka, to jaka to firma?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 listopada 2020 - 23:31

Cześć! Te akurat firmy Nora 😉

odpowiedz
Jus 13 grudnia 2020 - 12:05

Czy da radę upiec sernik bez kąpieli wodnej??

odpowiedz
Justyna Dragan 15 grudnia 2020 - 08:53

Tak 🙂

odpowiedz
Agata 15 grudnia 2020 - 08:27

Super pomysł! Mam takie pytania : czy mogę użyć kwaśne Smetany jak w serniku nowojorskim i czy mogę dać połowę białej czekolady?

odpowiedz
Justyna Dragan 15 grudnia 2020 - 08:53

Mysle, ze tak 😉

odpowiedz
Marta 21 marca 2022 - 13:38

Czy po pieczeniu 75min wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki czy zostawiamy włączony na kolejne 30-60min?

odpowiedz
Maria 26 stycznia 2021 - 19:18

Hej! Chcę zrobić ten sernik dla męża na urodziny. Niestety nie lubimy mocno słodkich serników, czy taka ilość białej czekolady nie będzie za duża? Wiem, że sernik jest mocno kwaśny, ale czekolada biała jest wyjątkowo słodka.

odpowiedz
Justyna Dragan 27 stycznia 2021 - 23:01

Limonka dominuję, zostawiłabym podaną ilość czekolady 😉

odpowiedz
Iza 17 lutego 2021 - 18:50

Wspaniały przepis. Godny polecenia. Będę z przepyszną przyjemnością powracała do niego. Rodzina i znajomi zachwyceni.

odpowiedz
Karina 2 września 2021 - 22:03

Hej
Użyty twaróg to serek kanapkowy?

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT