Idealny sernik w oczach wielu osób często się różni. Niektórzy preferują serniki ciężkie, z dużą ilością jaj, gdzie twaróg mieli się własnoręcznie. Inni będą zwolennikami serników lekkich jak chmurka, kremowych i pieczonych w kąpieli wodnej. Niewątpliwie w polskich kawiarniach królują aktualnie właśnie te drugie. Dzisiejszy przepis skierowany jest dla osób lubiących intensywnie kwaskowate smaki. Ten limonkowy sernik z białą czekoladą zachwyci Was swoją kremowością, prostotą wykonania i orzeźwiającym smakiem limonki. Do samej masy serowej wykorzystujemy trzy limonki- zarówno sok, jak i otarte skórki, a także aż trzy tabliczki białej czekolady, które topimy w tłustej śmietance. Pieczemy w dość niskiej temperaturze (150 st.C) przez ponad godzinę. Zalecam pieczenie w kąpieli wodnej (w blaszce wypełnionej wodą). Podany wymiar tortownicy (22 cm) jest idealny, by uzyskać wysoki sernik (masa serowa będzie sięgać prawie do samej góry tortownicy, ale nie przejmujcie się- sernik nie rośnie, nie opada, pozostaje równiusieńki). Oczywiście, jeśli chcecie, możecie użyć większej tortownicy. Kolejną istotną kwestią jest odpowiednie schłodzenie po upieczeniu. Najlepszą konsystencję sernik uzyskuje po nocy (lub dłużej!) spędzonej w lodówce. Do dekoracji użyłam plasterków limonki, markizów cytrynowych i kilku borówek. Zachowałam minimalizm, by jak najbardziej skupić się jednak na samym serniku, którego smak na pewno Was zaskoczy! 😉
Zobacz także:
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 22 cm)
Spód:
- 150 g markizów cytrynowych (kruchych ciasteczek z kremem cytrynowym)
- 30 g masła, stopionego
Masa serowa:
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 300 g białej czekolady
- 100 ml soku z limonek (z około 3 sztuk)
- skórka otarta z 3 limonek (wyparzonych)
- 900 g tłustego twarogu mielonego (u mnie Mój Ulubiony z Wielunia i ten ser właśnie polecam. Użyłam 2 opakowania po 450 g)
- 100 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Do dekoracji:
- plasterki limonki
- markizy cytrynowe
Wyświetl ten post na Instagramie
PRZYGOTOWANIE
Spód: markizy zmiksować na drobno, np. w malakserze lub przy pomocy walka. Wymieszać ze stopionym masłem. Ciasteczkową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, której dno wyścielić uprzednio papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Spód podociskać grzbietem łyżki, podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
Tortownicę ze spodem zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową przygotowując do pieczenia w kąpieli wodnej. Umieścić w większej blaszce.
Masa serowa: śmietankę kremówkę podgrzać, rozpuścić w niej białe czekolady. Wystudzić. Teraz wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować je krótko tylko do połączenia, a następnie wylać na podpieczony spód.
Większą blaszkę, w której znajduje się tortownica z sernikiem, wypełnić wrzątkiem do około połowy wysokości tortownicy. Limonkowy sernik z białą czekoladą piec w 150 st.C przez około 75 minut, aż będzie ścięty (dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej, pozostanie biały i równy). Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić jeszcze na 30-60 minut. Następnie wyjąć, a po wystudzeniu schłodzić całą noc w lodówce (to konieczne, sernik musi porządnie się schłodzić przed krojeniem).
Udekorować plasterkami limonki i markizami. Smacznego!
RADY
- pamiętajcie, by dobrze zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową, by podczas pieczenia w kąpieli wodnej woda nie przedostała się do sernika i nie namoczyła spodu.
- sernik jest mocno limonkowy, jeśli nie lubicie intensywnych kwaśnych smaków, to możecie zmniejszyć ilość soku z limonki. Mimo wszystko zachęcam do skuszenia na wersję z przepisu ;).
- świetnym dodatkiem na wierzch upieczonego sernika będzie, np. ganache z białej czekolady lub dowolny słodki krem/mus.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 porcja (1/12 sernika) | cały sernik | |
wartość energetyczna | 559,3 kcal | 6711 kcal |
białko | 10,3 g | 123,7 g |
tłuszcz | 40,9 g | 490,9 g |
węglowodany | 38,6 g | 463,5 g |
*wartość odżywcza przybliżona, dekoracja (limonka i markizy) nie została wliczona.
Limonkowy sernik z białą czekoladą
15 komentarzy
Kocham serniki wiec wpisuje na liste do zrobienia i poznania jego smaku 😀
Pięknie i apetycznie wygląda! Sernik to moje ulubione ciasto. Przygotowywałam już go w różnych wydaniach i moim faworytem jest sernik z malinami. Limonkowego sernika z białą czekoladą jeszcze nie próbowałam, ale bardzo ciekawi mnie ten smak. Niedługo mój mąż ma imieniny, więc może uda mi się zaskoczyć moich gości nowym smakiem 🙂
Co to za markizy cytrynowe? Sama je pieklas? Masz przepis? Podoba mi sie ich ksztalt. Gdzie mozna kupic foremki do ciastek o takim ksztalcie? Jesli to kupne ciastka, to jaka to firma?
Cześć! Te akurat firmy Nora 😉
Czy da radę upiec sernik bez kąpieli wodnej??
Tak 🙂
nie mogę dostać nigdzie markiz cytrynowych, czym mogę je zastąpić??
Super pomysł! Mam takie pytania : czy mogę użyć kwaśne Smetany jak w serniku nowojorskim i czy mogę dać połowę białej czekolady?
Mysle, ze tak 😉
Czy po pieczeniu 75min wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki czy zostawiamy włączony na kolejne 30-60min?
Hej! Chcę zrobić ten sernik dla męża na urodziny. Niestety nie lubimy mocno słodkich serników, czy taka ilość białej czekolady nie będzie za duża? Wiem, że sernik jest mocno kwaśny, ale czekolada biała jest wyjątkowo słodka.
Limonka dominuję, zostawiłabym podaną ilość czekolady 😉
Wspaniały przepis. Godny polecenia. Będę z przepyszną przyjemnością powracała do niego. Rodzina i znajomi zachwyceni.
Hej
Użyty twaróg to serek kanapkowy?
Ten sernik jest przepyszny. O mamo, dawno mi tak żaden nie smakował. Bałam się czy nie będzie za kwaśny ale w końcu dałam tyle limonek ile w przepisie. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Nie piekłam w kąpieli wodnej a wyszedł i tak idelanie płaski i nie popękał. A ser Mój Ulubiony faktycznie jeden z lepszych, jakie nadają sie na sernik.