24,5K
Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)
Troszkę odpoczęłam, wyleżałam się, odwiedziłam dalszą rodzinkę. Krótki 4-dniowy wypad w Beskidy, tego mi było trzeba! Podczas wyjazdu unikałam kuchni, jak tylko było można, totalny reset. Jak zwykle do końca się to nie udało, a w jeden poranek przygotowałam nawet taki oto kolorowy serniczek ;). Bez pieczenia, bo dostępu do normalnego piekarnika nie miałam. Na biszkopcikach, z trzeba różnymi smakowo i kolorowo warstwami. Po kolei: waniliowa, czekoladowa i truskawkowa. Każda z nich oparta na serku homogenizowanym (w moim przypadku na popularnym Danio). Na górze czerwona błyszcząca truskawkowa galaretka. Pogodę mieliśmy przez te kilka dni piękną, więc taki deser był najlepszym rozwiązaniem do popołudniowej kawy. Bardzo zasmakował Babci, która stwierdziła, że jest przesmaczny, bo nieprzesłodzony. Spójrzcie na zdjęcia! W takich warunkach- na świeżym powietrzu, gdzie wszędzie jest zielono, a do użytkowania mam masę starych krzeseł, misek, widelczyków itp. mogłabym pracować non stop! Nie powiem… kilka starych okazów z gór sobie przywiozłam, będą jak znalazł do nowych zdjęć dla Was ;). Kochani polecam serdecznie ten kolorowy serniczek!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)
Warstwa waniliowa:
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio
3 łyżki zimnego mleka
2 łyżeczki żelatyny
Warstwa czekoladowa:
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
2 kopiaste łyżeczki naturalnego kakao
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio
3 łyżki zimnego mleka
2 łyżeczki żelatyny
Warstwa truskawkowa:
3/4 szkl gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
100 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
200 g waniliowego serka homogenizowanego typu Danio
Dodatkowo:
12 sztuk biszkopcików
1 galaretka truskawkowa
300 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Na początku przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia (tylko dno). Poukładać na spodzie formy okrągłe biszkopciki. Luki wypełnić łamiąc kilka biszkopcików na mniejsze części.
Warstwa waniliowa: Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać. Gdy napęcznieje podgrzać ją na małym ogniu lub chwilkę w mikrofalówce do całkowitego rozpuszczenia (ale nie zagotowania! Żelatyna traci wówczas swoje właściwości). Odstawić na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając następnie cukier puder i serek waniliowy. Na koniec do masy wlać letnią żelatynę (warto ją najpierw zahartować 1-2 łyżeczkami waniliowej masy), szybciutko zmiksować.
Tak przygotowaną pierwszą waniliową warstwę naszego serniczka wyłożyć na biszkopciki w tortownicy, wyrównać szpatułką i schować do lodówki. Masa szybko tężeje, więc od razu można zabrać się za przygotowywanie kolejnej warstwy- tym razem czekoladowej.
Warstwa czekoladowa: Przygotować ją w taki sam sposób jak warstwę waniliową dodając jedynie do ubitej śmietany 2 łyżeczki naturalnego kakao. Reszta bez zmian :). Ciemną masę wyłożyć na jasną waniliową w tortownicy, wyrównać i z powrotem schować formę do lodówki.
Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Po wystudzeniu wstawić do lodówki w celu szybszego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając następnie cukier puder, serek waniliowy oraz wlewając tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę. Całość krótko zmiksować do połączenia. Truskawkową masę wyłożyć na warstwę czekoladową. Sernik po raz kolejny wstawić do lodówki do stężenia.
Warstwa truskawkowa: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Po wystudzeniu wstawić do lodówki w celu szybszego stężenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając następnie cukier puder, serek waniliowy oraz wlewając tężejącą, ale wciąż płynną galaretkę. Całość krótko zmiksować do połączenia. Truskawkową masę wyłożyć na warstwę czekoladową. Sernik po raz kolejny wstawić do lodówki do stężenia.
Dodatkową truskawkową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Po ostudzeniu, gdy zacznie tężeć, wylać ją na stężałą warstwę truskawkową. Całość po raz ostatni schłodzić w lodówce (najlepiej 3-4 godzinki). Po tym czasie podawać. Smacznego!
9 komentarzy
ŚWIETNY! zostało coś jeszcze, bon chętnie bym się poczęstowała 🙂
Znikt w mgnieniu oka 😉
Wyglada oblednie, uwielbiam takie slodkosci latem 😀
Sernik mojego dzieciństwa. Chyba trza się skusić i zrobić. Jadę do mamy i razem zrobimy. Dziękuję za przepis.
Chce zrobić ale na większą tortownice. Jak mam zwiększyć i o ile produkty, żeby nie wyszedł mi płaski?
Jaka średnica tortownicy? 🙂
Bo po 2 serki homo na jeden kolor to chyba za dużo będzie?
Zrobiłabym z 1,5 porcji z przepisu 😉
25 czy 27 jakoś tak 🙂