Aksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie, np. do kremów. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków. Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując. Najbardziej lubię wykorzystywać odmianę dyni Hokkaido- jest mała, słodka i mocno pomarańczowa. Polecam!
Składniki: (na 2 średnie słoiczki)
1 mała dynia (moja miała niecały kilogram)
Przygotowanie:
Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze na kilka mniejszych części. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25-35 minut do miękkości (lub chwilę dłużej w zależności od rodzaju dyni). Jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy pomocy nożyka lub łyżeczki obrać ze skórki. Miąższ umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem na puree. Przełożyć do słoiczków.
Puree z dyni można również przygotować inaczej- gotując. W tym celu oczyszczoną dynię zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Dalej postępować tak jak w przypadku pierwszego sposobu. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić w foliowych woreczkach. Smacznego!
4 komentarze
Czy takie puree można zawekowac?
Tak oczywiście! Polecam wtedy zrobić puree z kilku dyń, by otrzymać więcej słoików. Pozdrawiam!
[…] puchate bułki drożdżowe o pięknym pomarańczowym kolorze. Do przepisu wykorzystujemy puree z dyni, które z powodzeniem zrobimy sami w domu. Pozwólcie bułkom połączyć się w piekarniku […]
[…] z dyni możesz przygotować samemu (KLIK) lub kupić gotowe. Polecam tę pierwszą opcję :). To prosta […]