Aksamitne puree z dyni, to podstawa jesiennych wypieków! Doskonałe do ciast, deserów, domowego chleba, babeczek, placuszków i zup krem. Poniżej zostawiam Ci wiele wskazówek jak je przygotować, jak przechowywać itd. Osobiście do puree wykorzystuję dynię hokkaido lub piżmową. Ta pierwsza jest mała, intensywnie pomarańczowa i słodkawa. Świetna do deserów! Druga jest nieco mniej słodsza, zazwyczaj robię z niej zupy krem.
SKŁADNIKI:
- dynia hokkaido lub piżmowa
PRZYGOTOWANIE:
Dynię przekrój na mniejsze kawałki i za pomocą łyżki oczyść z nasion. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25-35 minut do miękkości (lub chwilę dłużej w zależności od rodzaju dyni). Dynia jest gotowa, gdy bez problemu możesz nabić ją na widelec. Wyjmij z piekarnika, pozostaw do przestudzenia. Zamiast piec, możesz dynię ugotować do miękkości. Osobiście preferuję jednak pieczenie- dynia zachowuje o wiele więcej smaku!! 😉
Po delikatnym przestudzeniu nożykiem obierz dynię ze skórki. Tu ważna uwaga- nie trzeba tego robić, bo zarówno dynię hokkaido jak i piżmową można jeść ze skórą (są delikatne, miękkie, dobrze się blendują). Ja jednak często obieram –> po pierwsze by uzyskać idealnie gładkie puree, po drugie… nie lubię chyba żadnych skórek oprócz tych z pieczywa ;). Decyzję pozostawiam Tobie!
Miąższ umieść w wysokim naczyniu i blenduj. Jeśli posiadasz thermomix, koniecznie z niego skorzystaj! Jeśli go nie masz, zblenduj blenderem ręcznym lub w malakserze. Podczas blendowania, w zależności od rodzaju dyni, może pojawić się konieczność dodania odrobiny wody w celu rozrzedzenia puree. Gotowe puree powinno być gładkie, aksamitne i dość gęste. Jeśli korzystałeś z dyni, która była bardzo wodnista i po zblendowaniu puree jest bardzo rzadkie, warto je odsączyć przez chwilę na sicie wyłożonym gazą (do zupy krem jest to mało istotne, jednak do ciast to już bardzo ważny aspekt ;)).
Gotowe puree przełóż do słoiczków i trzymaj w lodówce do 4 dni lub zamroź w foliowych woreczkach.
Zaobserwuj mój profil na Instagramie @justyna_dragan i zobacz wideo krok po kroku z przygotowania tego puree!
5 komentarzy
Czy takie puree można zawekowac?
Tak oczywiście! Polecam wtedy zrobić puree z kilku dyń, by otrzymać więcej słoików. Pozdrawiam!
[…] puchate bułki drożdżowe o pięknym pomarańczowym kolorze. Do przepisu wykorzystujemy puree z dyni, które z powodzeniem zrobimy sami w domu. Pozwólcie bułkom połączyć się w piekarniku […]
[…] z dyni możesz przygotować samemu (KLIK) lub kupić gotowe. Polecam tę pierwszą opcję :). To prosta […]
[…] w sezon dyniowy. Przedstawiam Ci wilgotne ciasto z dużą ilością domowego puree z dyni , z prażonymi jabłkami (też domowej roboty!) i mnóstwem płatków migdałowych na górze. […]