2,K
Niezwykle aromatyczne, jesienne babeczki dyniowe z dodatkiem domowego puree z dyni. Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam!
Niezwykle aromatyczne, jesienne babeczki dyniowe z dodatkiem domowego puree z dyni. Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam!
Składniki: (na 12 sztuk)
Ciasto:
2 jajka
200 g puree z dyni
150 ml oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g puree z dyni
150 ml oleju rzepakowego
200 g mąki pszennej
150 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka, puree z dyni i olej połączyć w misce. W innym naczyniu wymieszać składniki suche (przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika i gałkę muszkatołową). Suche składniki wsypać do mokrych i wymieszać do połączenia.
Masę nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
4 komentarze
wyglądają cudnie 🙂
Ja właśnie zabieram się za obróbkę swojej dyni i zastanawiam się, co by tu z niej zrobić? Hm…może właśnie babeczki? 🙂
Została mi akurat szklanka puree z dynii i postanowiłam spróbować zrobić Twoje babeczki – wyszły przepyszne, dopiero upieczone, a połowa już zniknęła <3
Ogromnie się cieszę! Smacznego 🙂