Godny polecenia sernik królewski z wiórkami kokosowymi otulony kruchym czekoladowym ciastem. Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy i przyjęcia. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI
(na kwadratową blaszkę o boku 24 cm)
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 20 g naturalnego gorzkiego kakao
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1,2 kg tłustego twarogu (u mnie Mój Ulubiony z Wielunia)
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 200 g mleczka kokosowego z puszki
- 100 g wiórków kokosowych
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru kokosowego (patrz rady na dole przepisu)
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche: Wszystkie składniki zmiksować w malakserze, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta (składniki można również posiekać na stolnicy i wtedy zagnieść). Podzielić na dwie równe części. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do zamrażalnika na 60 minut (lub dłużej). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce. Jedną startą część schować do lodówki, drugą natomiast rozsypać na spód kwadratowej blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (nie dociskać ciasta, jedynie rozprowadzić w formie). Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową…
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Krótko zmiksować je tylko do połączenia. Masę wylać na podpieczony ciepły lub gorący spód, na wierzch rozsypać drugą połowę startego ciasta. Piec w 170 st.C przez 60 minut, aż sernik ładnie urośnie i będzie ścięty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do studzenia. Następnie schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
RADY
- jeśli użyty przez Was twaróg ma skromną zawartość tłuszczu (poniżej 18%), do masy serowej należy dodać ok. 100-150 g miękkiego masła (najpierw je utrzeć z cukrem, potem dodawać po jednym jajku, na koniec pozostałe składniki masy serowej).
- mleczko kokosowe z puszki nie powinno być schłodzone, a po otwarciu należy je przemieszać (możliwe, że będzie rozwarstwione).
- likier kokosowy można przygotować samemu. W tym celu 100 g mleczka kokosowego z puszki zagotować z 50 g cukru w garnuszku na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Po przestudzeniu, do lekko ciepłej mieszanki wlać 30 ml spirytusu, wymieszać. Taki domowy likier kokosowy podczas łączenia z pozostałymi składnikami masy serowej, powinien mieć temperaturę pokojową. Do przepisu zużyjemy tylko 2 łyżki. Resztę likieru śmiało wykorzystajcie do innych deserów i kremów.
3 komentarze
Uwielbiam takie tradycyjne, ciężkie serniki 🙂
pyszne
Piękny sernik