16,7K
Głębokie, intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem dyni i orzechów włoskich. Polecam w szczególności osobom uzależnionym od czekolady ;). Proste i nieskomplikowane. Polane błyszczącą polewą… palce lizać!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
Ciasto czekoladowe:
3 jajka
szczypta soli
160 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
150 g puree z dyni
100 g gorzkiej czekolady
100 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich, zmielonych
2 łyżki kakao (20 g)
szczypta soli
160 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
150 g puree z dyni
100 g gorzkiej czekolady
100 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich, zmielonych
2 łyżki kakao (20 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa czekoladowa:
50 g deserowej czekolady
50 g śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
garść orzechów włoskich do posypania
Dodatkowo:
garść orzechów włoskich do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyc papierem do pieczenia.
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi orzechami włoskimi, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej, płynną czekoladę i puree z dyni, krótko zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, delikatnie wmieszać je przy pomocy szpatułki.
Czekoladowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec w 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać ze zmielonymi orzechami włoskimi, kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej, płynną czekoladę i puree z dyni, krótko zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, delikatnie wmieszać je przy pomocy szpatułki.
Czekoladowe ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec w 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Śmietankę kremówkę podgrzać, wrzucić posiekaną czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej polewy.
Ostudzone ciasto oddzielić nożykiem od rantów tortownicy, polać polewą czekoladową i posypać garścią posiekanych orzechów włoskich. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy. Smacznego!
Rady:
Rady:
- pamiętajcie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a podczas łączenia suchych składników z ubitymi białkami, robić to delikatnie przy pomocy szpatułki.
- jeśli nie lubicie zbyt mocno czekoladowych ciast, zmniejszcie ilość kakao do 1 łyżki.
11 komentarzy
czy 10 dkg rozpuszczonej czekolady,również dolać do ciasta?
Tak oczywiscie 😉 Zaraz poprawie przepis. Dziekuje! 😉
Mmm, musiało smakować bajecznie 🙂
Ciasta z warzywami to moje ulubione ciasta, to wygląda wspaniale.
Czym można zastąpić mąkę pszenna i w jakich proporcjach?
Cześć! Możesz spróbować np. z orkiszową. Nie zmieniałabym ilości 😉
Hej, a jakiś pomysł na bezglutenowy zamiennik?
Niestety nie piekłam tego ciacha na mące bezglutenowej :/
zrobiłam z 1.5 porcji wyszło wyższe i przepyszne!
czy puree to z upieczonej dyni czy ugotowanej?
Witaj czy czekoladę w całości można zastąpić kakaem?