3,8K
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować miodem i obficie posypać ziarnami. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Gdy poczujecie piękny zapach wydobywający się z piekarnika, to to jest właśnie ten moment, gdy ciasteczka są upieczone i należy wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!
Te ciastka na pewno zachwycą wielbicieli miodowych smaków 😉 Kruche, oblane miodem, obficie posypane ziarnami. Kto by je pochrupał wieczorek w towarzystwie herbatki..?? Polecam 😀
Składniki:
Ciasto:
1 3/4 szkl mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
kilka łyżek płynnego miodu
słonecznik, siemie lniane, sezam
Przygotowanie:
Składniki na ciasto szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować miodem i obficie posypać ziarnami. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Gdy poczujecie piękny zapach wydobywający się z piekarnika, to to jest właśnie ten moment, gdy ciasteczka są upieczone i należy wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!
3 komentarze
Ja bym pochrupała z rozkoszą!
Szczególnie, że herbatkę mam, i tylko ciasteczka brakuje…
Przetestowane! Zgłaszam, że są wyśmienite i warto skorzystać z tego przepisu. Zrobiłam z samym slonecznikiem i zniknęło błyskawicznie.
czy moze byc inna maka? gryczana na przyklad?