1,7K
Po tym czasie z ciasta odrywa膰 kawa艂ki i formowa膰 z nim wa艂eczki wielko艣ci palc贸w. Umie艣ci膰 je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia, w sporych odleg艂o艣ciach (urosn膮!) Z ka偶dego wa艂eczka uformowa膰 zgrabny paluszek, nie zapominaj膮c o delikatnych naci臋ciach w okolicach kostek 馃槈 Na g贸rze ka偶dego ciasteczka umie艣ci膰 migda艂 i dobrze wcisn膮膰 tak, by przypomina艂 on paznokie膰. Tak uformowane paluszki Baby Jagi sch艂odzi膰 w lod贸wce 15 minut (lub d艂u偶ej), dzi臋ki czemu nie rozp艂yn膮 si臋 na blaszce podczas pieczenia.
Efektowne ciastka w kszta艂cie paluch贸w Baby Jagi. Proste w przygotowaniu, bardzo kruche i przera偶aj膮co smaczne 馃榾 Uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Sprawdz膮 si臋 doskonale na Halloween, kt贸re coraz cz臋艣ciej obchodzone jest w Polsce. Polecam!
Sk艂adniki: (na 30-40 sztuk)
Ciasto:
350 g m膮ki pszennej
250 g zimnego mas艂a
1 jajko
150 g cukru pudru
szczypta soli
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
30-40 migda艂贸w w ca艂o艣ci
Przygotowanie:
Ciasto: M膮k臋 przesia膰 do miski, wymiesza膰 z sol膮, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Doda膰 mas艂o, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobi膰 r臋kami do uzyskania jednolitego ciasta. Owin膮膰 je w foli臋 spo偶ywcz膮 i sch艂odzi膰 w lod贸wce minimum 60 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywa膰 kawa艂ki i formowa膰 z nim wa艂eczki wielko艣ci palc贸w. Umie艣ci膰 je na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia, w sporych odleg艂o艣ciach (urosn膮!) Z ka偶dego wa艂eczka uformowa膰 zgrabny paluszek, nie zapominaj膮c o delikatnych naci臋ciach w okolicach kostek 馃槈 Na g贸rze ka偶dego ciasteczka umie艣ci膰 migda艂 i dobrze wcisn膮膰 tak, by przypomina艂 on paznokie膰. Tak uformowane paluszki Baby Jagi sch艂odzi膰 w lod贸wce 15 minut (lub d艂u偶ej), dzi臋ki czemu nie rozp艂yn膮 si臋 na blaszce podczas pieczenia.
Piec w 190 st.C przez oko艂o 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone paluszki wyj膮膰 z piekarnika i pozostawi膰 chwilk臋 na blaszce, a nast臋pnie ca艂kowicie przestudzi膰 na kratce. Smacznego!
2 komentarze
Pomys艂owe 馃檪
No super wygl膮daj膮,sory ale bym nie ziad艂a