Po co kupować, jak można zrobić samemu?! Prosty i szybki w przygotowaniu domowy jogurt naturalny. Jeśli chcemy, by był gęstszy, wystarczy dodać do niego kilka łyżek mleka w proszku. Świetny na śniadanie, do granoli i świeżych owoców. Sprawdzi się w deserach, a także do picia- tak po prostu lub w formie pysznych koktajli.
Składniki:
1 litr mleka pasteryzowanego
150 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
2-3 łyżki mleka w proszku
Przygotowanie:
Mleko podgrzać w garnku do 45 st.C. Dodać jogurt i mleko w proszku, wymieszać. Podgrzewać jeszcze chwilkę, by mieszanka nabrała wcześniejszej temperatury (zimny jogurt ją obniży).
Przelać do termosów, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce (40-45 st.C) na 6-8 godzin. Po tym czasie jogurt jest gotowy. Można przelać go do słoiczków i przechowywać w lodówce do kilku dni. Smacznego!
Rady:
- by zapewnić optymalną temperaturę, można termosy umieścić np. pod kołdrą lub owinąć kocem i postawić obok kaloryfera. W ciepłe letnie dni wystarczy pozostawić termosy na górnej szafce w kuchni- tam będzie im odpowiednio ciepło. Dobrym rozwiązaniem jest również wstawienie ich do ciepłego piekarnika nagrzanego do 40-45 st.C,
- mleko w proszku można pominąć, jeśli nie zależy nam na gęstszym jogurcie,
- jeśli po 8 godzinach po przelaniu do termosów, jogurt nie zgęstnieje, należy pozostawić go jeszcze na kilka godzin.
Źródło inspiracji: klik
4 komentarze
Do takiego najzwyklejszego termosu?
Tak, wystarczy zwykły termos, który dobrze trzyma ciepło 😉 Jeśli go nie posiadamy, jogurt należy przelać do naczynia, które również w miarę dobrze utrzymuję ciepło, owinąć go ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin ;D Pozdrawiam!
Super. Dzięki za szybka odpowiedź 😀
Trzymam kciuki, aby się udał 😉