Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
DESERYZ różnych stron świata

Leite Creme

by Justyna Dragan 12 listopada 2017
autor Justyna Dragan 12 listopada 2017
Leite Creme, czyli moje wspomnienia z Portugalii. Ten deser wielokrotnie robiłam w pracy na praktykach w Marradas. Będąc tam, wiedziałam, że po przyjeździe do Polski zrobię Leite Creme u siebie w domu i podzielę się z Wami przepisem. Kupiłam tam mazeinę, czyli skrobię kukurydzianą (dokładnie taką, na której pracowałam w pracy). Cynamon też przywiozłam z Portugalii ;). Przy garnku stałam zawsze dobre 10-15 minut, nieustannie mieszając, aż krem zgęstnieje. Desery w Portugalii robiłam zawsze z przesympatycznym kelnerem Micaelem, z którym przez miesiąc pobytu w tym pięknym kraju nawiązałam mocne przyjacielskie więzi. Leite Creme to tradycyjny portugalski krem mleczny wzbogacony o skórkę z cytryny i cynamon. Wierzch, tak jak w przypadku słynnego Crème brûlée, posypuje się cukrem i karmelizuje do uzyskania cienkiej, chrupiącej warstwy karmelu.



Składniki: (na 11 porcji po 100 g każda)

1 litr mleka
4 żółtka
200 g cukru + cukier do karmelizacji
skórka z 1 małej cytryny
1 kora cynamonu (lub 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego)
50 g mazeiny (czyli skrobi kukurydzianej)



Przygotowanie:

Mleko przelać do garnka (pół szklanki odstawić na bok). Dodać korę cynamonu (lub cynamon mielony) oraz w całości skórkę z cytryny (nie ścierać jej na tarce, ma być w takiej postaci, by po ugotowaniu można było ją bez problemu wyjąć). Mleko w garnku postawić na małym ogniu. W odstawionej 1/2 szkl mleka rozprowadzić żółtka, cukier i mazeinę. Najlepiej wszystko krótko zmiksować do połączenia, by uniknąć ewentualnych grudek. Mieszankę wlać do ciepłego mleka w garnku (ważne, by mleko było tylko ciepłe, niegotujące się). I teraz uzbrójcie się w cierpliwość… mleczną masę podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż się zagotuje i zgęstnieje (może to potrwać nawet 10-15 minut). Krem nie będzie miał tak gęstej konsystencji jak budyń- będzie rzadszy, bardzo kremowy.
Gorący krem od razu przelać do 11 płaskich ceramicznych kokilek o pojemności 100 ml (moje kokilki miały dolną średnicę ok. 8-9 cm). Oczywiście, jeśli nie posiadacie takich naczynek, możecie wykorzystać zwykłe pucharki lub miseczki.

Krem odstawić do wystudzenia, po czym schłodzić w lodówce kilka godzin. Dopiero po schłodzeniu nabiera odpowiedniej konsystencji.

Przed samym podaniem należy skarmelizować cukier, czyli nadajemy deserkom trochę magii ;). Na każdy krem wysypać po jednej płaskiej łyżeczce cukru, potrząsnąć kokilką, by cukier równomiernie się rozsypał i przy pomocy specjalnego palnika gazowego skarmelizować cukier do utworzenia chrupiącej skorupki. Desery podawać od razu. Smacznego!
cynamoncytrynawykorzystanie żółtek
2 komentarze
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Wegańskie i bezglutenowe brownie z ciecierzycy
następny
Aromatyczny chleb z podsmażaną cebulką

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Jadalne doniczki czekoladowe

Sernik creme brulee

Śliwki pieczone z miodem i cynamonem

Mini jogurtowce z jagodami

Sezonowe galette z pomidorami + kampania “Moc Polskich...

Lody szarlotkowe + Projekt „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”

Gnocchi z oliwą, czosnkiem, parmezanem i szpinakiem

2 komentarze

Zuza 12 listopada 2017 - 11:05

cudowne 🙂

odpowiedz
Anonimowy 14 listopada 2017 - 18:01

Czekam na przepis na Crème brûlée…

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT