Wegańskie i bezglutenowe brownie z ciecierzycy podane z daktylowymi powidłami i chrupiącymi orzechami laskowymi. Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty. Dzisiaj rano upiekłam, szybciutko zrobiłam zdjęcia, przy okazji zostawiłam w domu bajzel, wzięłam udział w Biegu Niepodległości, wróciłam, ogarnęłam się i pojechałam z cieciorkowym brownie do Katowic na Śląskie Targi Książki. Impreza czytelnicza, a ja wpadam z ciachem?! Niezły parodoks.. :P. Pytanie po co? A no, by osobiście pogratulować, poznać i poczęstować moim bezglutenowym wypiekiem Pana Staszka i Panią Magdę z bloga Kuchenne Wariacje, którzy niedawno wydali swoją autorską książkę „Sezonowo bezglutenowo” i właśnie dzisiaj gościli w Katowicach. A że do Kato daleko nie mam i książkę zakupić chciałam, to wylądowałam właśnie przy Ich stoisku :). Bardzo miłe uczucie, gdy można z kimś choć przez chwilkę porozmawiać w realu, a nie jak na co dzień przez internet. Jeszcze raz gratuluję fantastycznej książki i życzę samych sukcesów! Mam nadzieję, że brownie Wam smakowało :). Mnie bardzo! Wilgotne, słodkie i przede wszystkim zdrowe. Orzechy przyjemnie chrupią i dodają ciastu charakter. Polecam!
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy (po odsączeniu ok. 240 g)
- 1 porządna łyżka masła orzechowego (40 g)
- 10 g naturalnego kakao
- 40 g mąki jaglanej
- szczypta soli
- 80 g syropu z agawy lub klonowego
- 30 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 30 g orzechów laskowych, posiekanych+ garść do posypania ciasta
Powidła daktylowe:
- 100 g daktyli bez pestek
- 100 g wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Ciecierzycę odsączyć (powinniśmy otrzymać około 240 g), wsypać do miski lub kielicha blendera. Do cieciorki dodać wszystkie składniki oprócz posiekanych orzechów laskowych i zmiksować blenderem na jednolitą gęstą masę. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać.
Czekoladowe ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej kakao (lub mniejszej formy, wtedy brownie będzie wyższe. Ja piekłam w formie silikonowej). Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut (ciasto nie rośnie). Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Powidła daktylowe: Daktyle zalać w miseczce wrzątkiem, przykryć talerzykiem i odstawić na bok na 30 minut. Po tym czasie razem z wodą, w której się moczyły zmiksować blenderem na jednolite gęste „powidła”.
Ostudzone cieciorkowe brownie wysmarować z góry daktylowymi powidłami i posypać garścią posiekanych orzechów laskowych (najlepiej uprażonych wcześniej na patelni). Smacznego!
8 komentarzy
wygląda genialnie!
O wow! Wygląda bosko. Mam nadzieję, że mój trener http://www.igortreneronline.pl przymknął by na nie oko. Już wiem, co zrobię sobie na deser za tydzień 🙂 Dziękuję 🙂
Czy można użyć innej mąki bezglutenowej? Np. ryżowej albo kukurydzianej?
Tak, jasne! 🙂
Czym zastąpić masło orzechowe,ewentualnie pominąć?
Jest pyszne, najlepsze brownie wegańskie, jakie jadłam
Czy melasa kartonowa nada się zamiast syropów ?
Przepraszam melasa karobowa😢