Takie podłużne bułki z serem żółtym można kupić w budce z pieczywem naprzeciwko mojego bloku. Są bardzo lubiane i chętnie kupowane przez mieszkańców. Puszysty miąższ, tym razem mało chrupiąca skórka i smacznie przypieczony ser żółty na górze. Przepis jest na sześć bułek. Jeśli macie liczną rodzinkę, to polecam upiec z podwójnej porcji. Do dzieła kochani!
SKŁADNIKI
(na 6 bułek)
Ciasto:
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml ciepłego mleka
- 300 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kopiasta łyżeczka soli (8 g)
- 50 g sera żółtego, startego na drobnych oczkach
- 30 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
- 6 plastrów sera żółtego
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Na początku przygotować (odważyć) wszystkie składniki. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i 50 g mąki. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut (rozczyn powinien podwoić swoją objętość). Po tym czasie dodać do niego ciepłe mleko, resztę mąki (250 g), sól i starty ser. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (hakiem) dodając pod koniec miękkie masło. Wyrabianie potrwa kilka minut, ciasto będzie elastyczne i dość lepkie. Odstawić, przykrywając miskę ściereczką, w ciepłe miejsce na 60-80 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość, krótko zagnieść je rękami na stolnicy oprószonej mąką i podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek, następnie zwinąć w rulonik otrzymując podłużną bułkę. Bułki umieścić na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległości. Pozostawić na 20 minut do napuszenia, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C.
Bułki wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, na górze umieścić po jednym plasterku sera żółtego. Piec w 190 st.C przez około 15-18 minut do ładnego zarumienienia. Pod koniec pieczenia można blaszkę z bułkami umieścić na górnym piętrze w piekarniku, by ser dodatkowo się przypiekł. Wyjąć i jeszcze gorące przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
6 komentarzy
tez zawsze takie lubilam 😀 albo jeszcze z plasterkiem szybki albo boczku pod serem 😀 zwykły paluch z takim małym dodatkiem 🙂
Niby nic a jakie dobre 😉
Ojej przypomniałaś mi smak z dawnych lat! Kiedyś w mojej szkole można było takie kupić! 🙂
Bułeczki rewelacja, przepyszne, od razu zrobiłam z potrójnej porcji 😀😀😀
No i super! 👌😊 Smacznego!
Przepyszne i mięciutkie, cała rodzina się zajadała, przepis idealny 😀