3,6K
100 ml ciepłego mleka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz 70 g przesianej mąki pszennej, wymieszać i odstawić na 20 minut do „ruszenia drożdży”.
Wiem, że tak jak ja lubicie racuszki, placuszki i wszelkiego rodzaju naleśniki. W tej zakładce znajdziecie już mnóstwo smakowitych przepisów na te słodkości, a od dziś również i drożdżowe racuchy z bananem i serkiem wiejskim. Banan i serek dodajemy do ciasta w postaci zblendowanej, więc nie znajdujemy w racuszkach kawałków owoców i sera. Kochani wypróbujcie!
Składniki: (na 10-12 sztuk)
Składniki: (na 10-12 sztuk)
100 ml ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
150 g mąki pszennej tortowej
1 banan
150 g serka wiejskiego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki miodu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier oraz 70 g przesianej mąki pszennej, wymieszać i odstawić na 20 minut do „ruszenia drożdży”.
Banan i serek wiejski zmiksować blenderem do gładkości. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę przesianej mąki, łyżkę soku z cytryny oraz miód. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ponownie odstawić do wyrastania tym razem na 40-50 minut.
Po tym czasie łyżką nakładać porcje masy (1 placuszek = 1 łyżka masy) i smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron po kilka minutek do zezłocenia (smażyć na średnim ogniu). Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. dżemem. Smacznego!
1 komentarz
Wygląda apetycznie! 🙂