18,9K
Tak, to dzisiaj! Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania! U mnie, jak można zauważyć, coraz częściej jest zdrowo i w stylu fit. Z okazji takiego dnia zapraszam na połączenie dwóch uwielbianych przeze mnie produktów: płatków owsianych i nasion chia. W postaci gotowanej owsianki podanej z plasterkami kiwi te składniki stanowią fantastyczne śniadanie!
Składniki: (na 1 porcję)
300 ml mleka
4 łyżki płatków owsianych górskich
2 łyżki nasion chia
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 kiwi
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać mlekiem, dodać nasiona chia. Garnuszek postawić na palniku. Od zagotowania mleka gotować przez około 2-3 minutki, aż owsianka wyraźnie zgęstnieje. Odstawić na bok do lekkiego przestudzenia, po czym dodać miód oraz jogurt naturalny i wymieszać.
Gęstą owsiankę przełożyć do miseczki, słoiczka lub szklanki. Podawać z plasterkami kiwi. Ja kilka plasterków przykleiłam na wewnętrzne ścianki mojej szklanki, dzięki czemu owsianka wyglądała naprawdę apetycznie. Smacznego!
2 komentarze
Świetny pomysł! 🙂
Właśnie zjadłam dwa kiwi 🙂 jestem przejedzona 🙂