3,3K
300 g orzeszków ziemnych
Domowe masło orzechowe smakuje o wiele lepiej niż kupne i jest zdrowsze. Do przygotowania potrzebujemy zaledwie odrobinę orzeszków ziemnych i ewentualnie sól, jeśli orzeszki nie są solone. Oczywiście, masełko możemy wzbogacić o miód, czekoladę, czy suszone owoce, jednak ja proponuję dzisiaj klasyczne masło bez dodatków. Fakt jest kaloryczne i to bardzo, ale 1-2 łyżki dziennie nikomu jeszcze nie zaszkodziło! 😉
A do czego można użyć takie masełko z orzeszków? Ja polecam do owsianki, na kromkę chleba, do deserów, naleśników czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika. I tutaj taka moja rada… przed zabraniem się za przygotowanie domowego masła orzechowego upewnijcie się, że macie do tego odpowiednio mocny sprzęt. Blender o słabej mocy może nie dać rady!
A do czego można użyć takie masełko z orzeszków? Ja polecam do owsianki, na kromkę chleba, do deserów, naleśników czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika. I tutaj taka moja rada… przed zabraniem się za przygotowanie domowego masła orzechowego upewnijcie się, że macie do tego odpowiednio mocny sprzęt. Blender o słabej mocy może nie dać rady!
Składniki:
300 g orzeszków ziemnych
ewentualnie szczypta soli, jeśli używamy orzeszków niesolonych
Przygotowanie:
Orzeszki podprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, następnie umieścić w dobrym malakserze lub blenderze (garść można odstawić na bok- przydadzą się, jeśli chcemy masło crunchy, czyli z kawałkami orzechów) i miksować na najwyższych obrotach, aż z orzeszków wydzieli się olej i powstanie kremowe, gładkie i oleiste masło. Może to potrwać nawet kilkanaście minut. Warto co jakiś czas wyłączyć nasze urządzenie, by się za bardzo nie przegrzało. Blendery o niskiej mocy się nie sprawdzą! Najlepiej użyć silnego malaksera lub Thermomixa.
Gotowe masło orzechowe przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca (teraz można dodać również pozostawione orzeszki, które wcześniej drobniutko posiekać- otrzymamy masło orzechowe crunchy).
Jeśli z masła zacznie oddzielać się olej, należy je przemieszać. Smacznego!
12 komentarzy
Ja robię bez prażenia, bez soli i bez cukru i bardzo lubię 😉
Wow, świetny ten przepis na domowe masło orzechowe! Koniecznie muszę go wypróbować 😉 Szczególnie, że używam masłą orzechowego do wykonania tego przepisu -> http://carmenwkuchni.blox.pl/2016/03/KAKAOwo-i-zdrowo.html
Zapraszam na blog 😉
Świetnie, fajnie zrobić w domu, bo te ze sklepu są strasznie drogie.
Uwaga dotycząca przegrzania urządzenia bardzo cenna. Pamiętam jak kiedyś załatwiłam jedyny blender w domu. Nie było ani masła, ani sprzętu 😉
Mmmm i masło orzechowe z Lidla się kryje! Polecam próbowąć, nie zawsze wychodzi idealnie, ale gdy już się osiagnie perfekcje to palce lizać!
Pamiętam jak za dzieciaka byłem fanem jednego typu masła orzechowego, które przywozili znajomi rodziców z zagranicy, nie pamietam już skąd. Przestałem jeść masło orzechowe, ale teraz gdy znalazłem ten przepis może warto byłoby zrobić swoje włąsne.
Koniecznie!! Domowe najlepsze! 😉
A jaka minimalna moc powinien miec ten blender/malakser, aby nie spalic sprzetu do wyrobu domowego masla orzechowego? Jak jestem poza Polska, to moge taki sprzet albo dostac za darmo lub tanio kupic w second hand. W kazdym razie ile by takie urzedzenie nie kosztowalo to nie chce, aby sie zaraz zepsulo. Nie musze miec rzeczy nowej, skoro mozna gdzies dostac cos tanszego i tez dzialajacego…
Cześć! Ciężko mi odpowiedzieć, każdy z nas zna zapewne możliwości swoich sprzętów 🙂 Ja robię masło orzechowe w różnych urządzeniach- jeśli potrzebuje małej porcji, robię w elektrycznym młynku do kawy. Jeśli większej- w blenderze kielichowym 🙂
Jeśli ktoś posiada Thermomix, to na pewno pójdzie gładko! 😉
A jaka moc ma Twoj blender kielichowy? Wole konkretnie wiedziec o jakia moc chodzi, zeby nie popelnic bledu zwiazanego z opiekaczem-gofrownica. Wtedy nie wiedzialam jakiej mocy sprzet jest dobry i kupilam cos, co moze byc tylko opiekaczem do tostow, gdyz gofry w nim sa niedopieczone w srodku.
Mam elektryczny mlynek do kawy, ale nie wiedzialam, ze mozna w nim zrobic maslo orzechowe. Moj sprzet ma moc 120 W. Nada sie? Ale taki mlynek bedzie trudno potem wyczyscic z resztek tej oleistej substancji.
Aktualnie korzystam z najzwyklejszego młynka elektrycznego 150 W i zdaje egzamin 😉