57,8K
1. Miska, w której umieszczamy czekoladę, powinna być sucha! Bez ani jednej kropli wody.
Na pewno nie raz zdarzyło Wam się spotkać ze sformułowanie: „czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej…”. Postaram się wyjaśnić, na czym polega na „operacja” 🙂
Jak wiadomo, czekoladę można rozpuścić na kilka sposobów: w mikrofalówce, podgrzać w garnuszku, zostawić na słońcu, czy też właśnie w kąpieli wodnej.
Ten ostatni sposób jest najbezpieczniejszy i zapewnia nas, że czekolada się nie zwarzy i nie przypali. Właśnie dlatego chcę Was przekonać, że to najlepszy sposób na rozpuszczenie czekolady!
A jak się rozpuszcza czekoladę w kąpieli wodnej?
W tym celu do garnuszka wlewamy wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka (patrz zdjęcia poniżej).
Miskę umieszczamy na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się roztopi. Dobrze jest również podważyć miseczkę, np. łyżką lub nożem, by para miała się gdzie wydobywać. Gdy już czekolada będzie płynna, zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. I oto cała filozofia! 😀
O czym należy pamiętać?
1. Miska, w której umieszczamy czekoladę, powinna być sucha! Bez ani jednej kropli wody.
2. Miska nie może dotykać lustra wody! Czekolada ma się topić parą wodną, a nie być zanurzona w wodzie 😉
3. Czekoladę topimy na małym ogniu– jeśli będzie zbyt duży czekolada może się przypalić.
4. Podczas topienia unikajmy mieszania czekolady. Dopiero pod koniec, gdy widzimy, że jest już prawie płynna, można ją zamieszać. W przeciwnym wypadku może się rozwarstwić.
5. Proces topienia czekolady nie musi odbywać się na palniku. Wystarczy, że woda w garnuszku będzie bardzo gorąca- spokojnie bez niczyjej pomocy rozpuści czekoladę 😉
6. Najłatwiej roztapia się czekolady dobrej jakości takie z dużą zawartością kakao. Czekolady białe są trudniejsze do stopienia i bardzo często się rozwarstwiają, dlatego należy zachować szczególną ostrożność.
7. Im czekolada drobniej posiekana tym szybkiej się rozpuści.
8. By uzyskać błyszczącą czekoladę, wystarczy dodać do niej 1 łyżkę oleju.
A co gdy czekolada się zwarzy?
Da się ją uratować! Wystarczy dodać do niej 1-2 łyżki mleka i wymieszać. Powinna wrócić do swojej postaci 😉
Czekoladę można rozpuszczać w kąpieli wodnej również z takimi składnikami jak masło czy śmietanka. Bardzo często właśnie w przepisach na polewę pojawiają się te składniki. Dodajemy je w tym samym momencie co czekoladę, by razem się roztapiały.
Mam nadzieję, że ta notka będzie pomocna 😉
Pozdrawiam!
5 komentarzy
Dziękuję ☺Twoje porady są bezcenne 👍👍👍
Bardzo fajnie wszystko wyjaśnione 🙂
Z czystym sumieniem mogę polecić manufakturaczekolady.pl, najsmaczniejsza czekolada na ziemi.
Super porady. Za pierwszym razem wyszło mi idealnie.
Notka jest bardzo pomocna. Poraz pierwszy roztapiałam czekoladę i wszystko się udało 🙂🙂