Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Boże NarodzenieCIASTASerniki

Podwójny sernik piernikowo-śliwkowy

by Justyna Dragan 28 sierpnia 2017
autor Justyna Dragan 28 sierpnia 2017

Połączenie sernika pieczonego i gotowanego, do tego mus śliwkowo-czekoladowy z wyczuwalnym smakiem trufli. Całości dopełniają lukrowane pierniczki, które skrywają się w pieczonym serniku oraz w niewielkiej pokruszonej ilości na górze deseru. Ten podwójny sernik przygotowałam specjalnie na konkurs „Przepis na Kopernika”. Życzcie mi i jemu powodzenia! ;). A Was zachęcam do wypróbowania tego nietypowego wypieku!


Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)

Spód:
1 op. (170 g) pierniczków lukrowanych Uszatki Kopernik

Sernik pieczony:
50 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka klasa L
500 g serka waniliowego słodzonego (najlepiej z pokruszoną laską wanilii)
50 g śmietanki kremówki 30%
50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 

Sernik gotowany:
100 g masła
50 g cukru
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka cynamonu
500 g serka waniliowego słodzonego (najlepiej z pokruszoną laską wanilii)
50 g mleka
1 budyń waniliowy (40 g, bez cukru)

Mus śliwkowo-czekoladowy:
500 g śliwek
2 łyżki mleka
100 g mlecznej czekolady z nadzieniem o smaku truflowym
7 g żelatyny + 3 łyżki zimnego mleka
200 ml śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
30 g cukru pudru

Dodatkowo:
1-2 pierniczki lukrowane Uszatki Kopernik, drobno pokruszone


Przygotowanie:

Spód: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie wykładać). Na spodzie poukładać pierniczki- ciasno koło siebie (wszystkie idealnie wchodzą w formę). Piekarnik rozgrzać do 160 st.C.

Sernik pieczony: Miękkie masło przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem. Ubić do jasności i puszystości. Wbić po kolei jajka, nadal miksować. Na koniec dodać serek waniliowy oraz wlać śmietankę kremówkę, całość krótko zmiksować do połączenia. Masę serową przelać na pierniczki w tortownicy (delikatnie, by nie wypłynęły na wierzch), na sernik wysypać drobno posiekaną gorzką czekoladę. Piec w 160 st.C przez około 45 minut w kąpieli wodnej. Po tym czasie sernik powinien być ścięty i sprężysty. Pozostawić go jeszcze na 30 minut w zamkniętym, ale już wyłączonym piekarniku. Dopiero wtedy wyjąć i odstawić do wystudzenia. Wystudzony wstawić do lodówki.


Sernik gotowany: Masło, cukier, przyprawę do piernika oraz cynamon przełożyć do dużego garnuszka, podgrzać. Gdy składniki się rozpuszczą dodać serek waniliowy i dalej podgrzewać. W międzyczasie w mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Najlepiej zmiksować, by uniknąć grudek. Budyniową mieszankę wlać do gorącego serka w garnuszku. Od tej chwili nieustannie mieszając podgrzewać do zagotowania i zgęstnienia masy. Gotować, aż proszek budyniowy nie będzie wyczuwalny na języku. Masę zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch. Letnią masę wyłożyć na upieczony sernik w lodówce. Całość ponownie schłodzić, a w międzyczasie zabrać się za przygotowanie musu…

Mus śliwkowo-czekoladowy: Śliwki umyć, odpestkować, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnuszku. Zalać dwoma łyżkami mleka i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając, by śliwki się nie przypaliły. Śliwki się rozpadną i po czasie zgęstnieją. Gdy tak się stanie, zdjąć je z ognia, a gdy lekko przestygną dodać do nich połamaną czekoladę mleczną z nadzieniem o smaku truflowym. Dokładnie wymieszać, by czekolada się roztopiła i połączyła z powidłami. Odstawić na bok do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnego mleka, wymieszać. Po chwili, gdy napęcznieje podgrzać przez chwilkę w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić na bok do przestudzenia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Do letniej żelatyny dodać 2-3 łyżeczki ubitej kremówki, energicznie wymieszać, po czym całą żelatynę wlać do śmietany, zmiksować. Na koniec do naszej śmietany dodać w dwóch/trzech turach ostudzone czekoladowe powidła (odstawiając na bok 3 łyżki), dokładnie zmiksować do połączenia.

Śliwkowo-czekoladowy mus wyłożyć na gotowany sernik, wyrównać powierzchnię szpatułką. Pozostałe powidła czekoladowe (odstawione wcześniej 3 łyżki) nałożyć na mus łyżeczką. Za pomocą wykałaczki zrobić esy-floresy. 

Górę podwójnego sernika piernikowo-śliwkowego posypać na brzegach drobno pokruszonymi pierniczkami (1-2 sztuki wystarczą). Sernik schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc. Po schłodzeniu delikatnie oddzielić nożykiem od boków tortownicy. Smacznego!


http://konkurs.kopernik.com.pl/

cynamonczekolada gorzkaczekolada mlecznapowidła śliwkoweserek homogenizowanyśliwkiśmietana kremówka
9 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Makowa Panienka
następny
Chleb z cukinią na zakwasie

Zobacz również

Sernik z masłem orzechowym

Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

Makaroniki piernikowe

Limonkowy sernik z białą czekoladą

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Letnie ciasto maślane z kremem ananasowym i świeżymi...

Tarta migdałowo-borówkowa

9 komentarzy

Asa_6niebo 28 sierpnia 2017 - 18:06

mmm, zapachniało już świętami 😀 te smaki zdecydowanie kojarzą mi się z bożym narodzeniem 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 28 sierpnia 2017 - 18:15

Ojj tak 😉
Pozdrawiam serdecznie!

odpowiedz
Patryk J. 29 sierpnia 2017 - 11:16

Wygląda przepysznie 🙂 A ja zaczynam odliczać dni do świąt! 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 1 września 2017 - 18:19

Jeszcze troszkę 😉 Ale nie powiem.. też już czekam!!

odpowiedz
DlaZdrowia24 1 września 2017 - 18:08

Wygląda Wspaniale.

odpowiedz
Justyna Dragan 1 września 2017 - 18:20

Polecam serdecznie! 😉

odpowiedz
Klaudia Jaroszewska 8 września 2017 - 19:07

ciekawie wygląda 😉 na pewno idealny dla miłośników sernika 😉

odpowiedz
Anonimowy 25 grudnia 2018 - 13:51

Podjęłam wyzwanie i upiekłam ten jakże pracochłonny i ambitny sernik. Wyszedł nkeziemsko!! Pozmniejszałam tylko ilość cukru, bo na co dzień mało jadamy. Dziękuję za cudowną recepturę i polecam każdemu przygotowanie tego sernika na wyjątkową okazję, bo warto.

odpowiedz
Justyna Dragan 25 grudnia 2018 - 18:54

Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Deser Snickers
  • Justyna Dragan o Makaroniki piernikowe
  • Anett o Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Oliwia o Makaroniki piernikowe

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie, 🎉🎉 #21 Dopiero co zakładałam Nastoletnie,
Dopiero co 18stka, maturka, prawko, nasza Cytrynka...
Leci ten czas, oj leci 😅😁 Dobrze mieć zdrowie, poczucie bezpieczeństwa i bliskich obok ❤️ Urodzinki „świętuję” dziś w Wawce- mamy zjazd w ten weekend 😅 ▶️ Także kanapki do plecaka! Kawa do termosu! A na uczelni batony z automatu! 😂❤️ To będzie dobry dzień!! 🎉😜😂 (na wszystkie wiadomości odpiszę z opóźnieniem 😘☺️) Trzymajcie się 🤍😊 #justynadragan#curlygirlpolska#curlygirl#polishgirl#foodblogger#food#instaphoto#hair#curlyhair#instagirls#omo#birthday#21yo#urodziny#blogger
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.